Introkurs for innvandrere

Helt ærlig så har jeg ikke sjekka hva som faktisk er ståa når det gjelder disse introkursene for innvandrere. Er det et felles pensum bestemt av et departement? Hvordan har de bestemt det? Hvilke kriterier? En slags kortversjon av barneskolen? Eller kan hver lærer bestemme selv?

Her er hvertfall litt kunnskap jeg ser mangler hos mange innvandrere: 

Det er vanskelig å flytte til et nytt land. Det er vanskelig å lære seg et nytt språk. De fleste vil synes det er enklere å snakke med de som snakker samme språk som dem og har sett de samme filmene da de var små. Det betyr ikke at de er rasister. At du treffer på sure folk betyr ikke at de er rasister. Kanskje de bare er sure. At de glaner på deg betyr ikke at de er rasister. Kanskje de bare er nysgjerrige. Det fins naturligvis rasister, men på langt nær så mange som folk tror. Kanskje du også synes det er lettere å snakke med folk fra ditt opprinnelsesland?

Du vil sannsynligvis etter en stund ha kraftig hjemlengsel og irritere deg noe innmari over alt mulig dumt i Norge. Det betyr ikke at alt mulig er dumt i Norge, men i alle land er det bra og dårlige ting.

Nakenhet i kunst kan bety forskjellige ting: Det kan bety uskyldig og leken som et barn, slik Adam og Eva var i Paradis. Det kan bety utrygg og utsatt. Det kan bety fri fra all skam og skyld. Skulpturer og malerier av nakne mennesker er alltid symbolske. De forestiler aldri en berømt person, men de kan være et symbol på noe den personen trodde på.

Nakenhet på TV er det mange som synes er pinlig. De som deltar i Paradise Hotel kan få problemer med å få jobb etterpå. Det er ikke slik at alle i Norge liker alt som er TV.

Det vi leser om i avisa er det journalistene tror sjokkerer oss. At du aldri har hørt om incest før betyr ikke at det aldri skjer i ditt opprinnelsesland. Vi blir også sjokkerte over det. Det er derfor avisene skriver om det.

Demokrati er en rettighet, men også en plikt. Det er også ditt ansvar å bli med i foreldreforening på skolen, delta i dugnad og i borettslagsstyre. Du kan ikke klage over rasisme og så ikke gidde å bli med på noe som de innfødte synes er veldig viktig. Selv om du ikke forstår alt, vil folk bli mye vennligere innstilt til deg om du prøver enn om du ikke prøver i det hele tatt.

Legevakta klager over at de blir nedlessa med innvandrere som ikke kan forskjell på hva som er viktig og haster og hva som er farlig. Faktisk er det forskjellige sykdommer i forskjellige land. Kanskje det er lurt å fortelle folk at i Norge har vi ikke kolera og dystenteri, men til gjengjeld har vi omgangssyke, som nesten aldri er farlig. Du må bare drikke mye og vente til det går over. Vi har ikke malaria, så ikke vær redd for mygg, til gjengjeld har vi influensa og forkjølelse, som kanskje er mindre vanlig der du kommer fra. Det er også mindre fare for blodforgiftning enn i mange tropiske land. Forskjellig klima gir litt ulike sykdommer.

Det er ikke nødvendig å lære analfabeter noe særlig om Harald Hårfagre og gjengen. De vet jo ikke noe særlig om annen historie. Men det kan være ganske lurt å forklare at Norge faktisk ikke har vært et rikt land lenge. Og det er lurt å forklare om plikter, ikke bare rettigheter.

Her er en misforståelse jeg hørte om: «Åh i Norge kan kvinner bare kaste ut mennene sine, og så får mennene et annet sted å bo og kvinnene får huset».  – eh – det er litt mer enn det som skjer ved en skilsmisse, eller hva?

Og her kan du lese introkurs del to: https://taansvarfordegselv.wordpress.com/2012/07/11/introkurs-for-innvandrere-del-2/

Samt om naboer: https://taansvarfordegselv.wordpress.com/2012/09/11/problemet-med-innvandrernaboer/

Statuen til ære for Rudolf Nilsen på Rudolf Nilsens plass i Oslo, tatt av Bjørn Smestad. Rudolf Nilsen var kommunist og drømte om det sterke, rene, gode arbeidersamfunn. Over er av Rudolf Nilsen selv, som altså så helt annerledes ut.  Rappa fra Byarkivet

Reklamer
Categories: Uncategorized | Stikkord: , , , , , , , , | 6 kommentarer

Innleggsnavigasjon

6 thoughts on “Introkurs for innvandrere

 1. Og dagen etter at jeg legger ut dette innlegget: Et kjempefint innlegg i Aftenposten av Perly Folstad Norberg, forsker på NTNU, som mener trafikkopplæring for innvandrere er sentralt. Sitat:
  » Alt har så tett sammenheng med forståelse av trafikken. Hvis du skjønner hvorfor du må ha den adferden som du må ha i trafikken i Skanidnavia, da skjønner du hva Skandinavia er. Du må vente på tur. Du er ikke alene. En kvinne har rett til å kjøre foran deg. Du må kjøre sakte etter skiltene og ta hensyn til gamle, til barn, til syklister og til fotgjengere. Og du kan ikke kjøpe deg ut av en vanskelig situasjon. Jeg fikk god kjøreopplæring i Iran, men reglene er annerledes. I Iran er det viktigste å kjøre bilen. Du må bruke riktig gir og parkere 15 cm fra fortauskanten. Det måler de. Men det er ikke så viktig å ta hensyn til fotgjengere eller barn. Skiltene er ikke så viktige, for vi tar ikke hensyn til felt, forbud eller vikeplikt, ingen ting! Men man kan ikke diktere et reglement for en mann. Du må forklare at forholdene i Norge er slik for dine barns skyld. Hvis bilen kjører skader noen, kan du komme i fengsel. »

  Senere skal jeg skrive en post om gruppefølelse og evolusjon og om å delta på norske arenaer.

 2. Fin artikkel i Morgenbladet om vennskap av Rebecca Borsch http://morgenbladet.no/ideer/2011/norsk_venn_som_livboye

  http://www.forskning.no/artikler/2013/oktober/370050
  Vi trenger vennehjelp på karrierestigen
  God utdanning og bredt kontaktnett er ingen garanti for å lande en god jobb.
  av Arild S. Foss

 3. Det ser ut til at myndighetene endelig begynner å arrangere gode introkurs for flyktninger! Hurra! http://www.nrk.no/verden/her-laerer-syrere-om-norges-sjokkene-1.11748900

 4. generelt om jobbsøking http://mortenbessho.com/

 5. Tilbaketråkk: Infokurs for innvandrere del 3 | Støtt dr Lipkins forskning! http://www.microbediscovery.org/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.