Infokurs for innvandrere del 3

Jeg har skrevet om pensum på kurs for innvandrere her og her og dessuten om foreldrekurs for innvandrere her.

Depresjon

Når du kommer til et nytt land er alt veldig spennende. Etter en stund blir du lei av å fomle, lei av å ikke forstå hva folk sier, lei av å savne venner i hjemlandet, lei av at folk ikke forstår hva du sier. Du får en depresjon. Det er helt vanlig.

Da er det viktig at du ikke assosierer folka i det nye landet ditt med depresjonen. Depresjonen ville oppstått nesten uansett hvilke land du hadde flyttet til. Noen steder er det sånn og noen steder er det slik, det er forskjellig fra der du kommer fra, men det er ikke egentlig derfor du er deprimert.

Ikke la det gå ut over de innfødte.

Mikrokultur

I Asia står folk tettere hverandre når de prater sammen enn folk i Norge gjør. Dvs norske vil gå litt bakover, trekke seg litt unna, når de står på gata og prater med en asiat.

Derfor synes asiater at norske er uvennlige.

I Afrika er det vanlig å smile bredere og ta på hverandre mer, håndhilse hver gang du treffer noen, gjerne rope til hverandre fra den andre siden av gata. Norske har små fakter og tar lite på hverandre, håndhilser bare første gang.

Derfor synes afrikanere at norske er uvennlige.

Steder der det bor mange folk, og kanskje også folk flytter mye, og det har vært sånn i en generasjon eller mer, der bruker folk flere unnskyldningsord og har lengre hilsningsfraser. I Norge har det over store deler av landet bodd få folk, de traff hverandre igjen og igjen, det var ikke nødvendig å si så mye. Det er en beskrivelse fra gamle Fornebu som jeg leste i en bok, om hvordan norske stod med koffertene sine, og for å komme forbi var det nok å dulte litt. Ingen sa unnskyld, alle bare dultet litt, og den som ble dultet på flyttet seg. Stille og rolig. Ikke et ord ble sagt, ingen ble fornærma. Slik kan man ikke gjøre dersom man ikke stoler fullt og fast på den fremmede som står ved siden av deg.

Derfor synes folk fra folkerike steder at norske er uhøflige.

Alle disse tingene kan også bli tolket som rasisme og bidrar til at enkelte innvandrere har et svært negativt syn på de innfødte i Norge.

Rasisme

Ikke tolk alt negativt innfødte sier som rasisme. Kanskje de har en dårlig dag? Og selv om de er smårasister og misliker deg bare fordi du har en annen tro eller annen hudfarge, betyr ikke det at de ikke kan ombestemme seg. Mange ombestemmer seg når de blir kjent.

Dersom du tror at alle norske er helt like hverandre er det du som er rasist. Ikke tro alle norske er slik du leser om i avisa. Om det står i avisa at det er et problem med utroskap betyr ikke det at alle norske er utro mot ektefellen. Osv.

Ikke forvent så mye mer fra norske enn du vil forvente fra folk i ditt startland. Så, en norsk tollltjenestemann var litt sur mot deg og valgte å ransake deg først? Vel, du kommer kanskje fra et land der folk skyter de som har en annen tro eller et annet språk. Hvorfor forventer du at alle norske skal være storartede mennesker når du ikke forventer at alle fra ditt land skal være storartede på alle måter?

Categories: Uncategorized | Legg igjen en kommentar

Innleggsnavigasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.