TV-serien Bones

Et surreinnlegg, siden jeg ikke har noen lesere nå etter at google endret søkeinnstillingene tipper jeg, og fordi jeg er litt nedfor for tida. Kjenner dere til NASAs innretning som sender signaler ut i verdensrommet i tilfelle det skulle være noen der som hører etter? Omtrent sånn har jeg følt det i det siste.

Derfor har jeg sett på Netflix, bl a serien BONES

Her skal jeg bare skrive om ting jeg ikke har sett omtalt andre steder. Og det er forutsetning at du har sett litt av serien eller vet hva det handler om.

Likestilling i film

Ut fra kommentarer på nett kan det se ut som om serien har mest kvinnelige seere, men det kan jo også være på grunn av typen kommentarer. Veldig mange av kommentatorene er først og fremst opptatt av forholdet mellom Dr Brennan og agent Booth. Kanskje like mange menn er seere, men de gidder ikke kommentere?

Selv om serien har en sterk kvinnelig hovedrolle (til tross for endel svakheter der det ser ut til at manusforfatterne nærmest hetser henne eller glemmer hvilken personlighet hun har vist i tidligere episoder), samt flere kvinnelige viktige biroller, er det likevel typiske mangler. At dr Camille Saroyan går rundt i trange, upraktiske sexy kjoler som sjef på en lab, er nå én ting. Håpløst og typisk amerikansk, men hvor mye kan vi forvente?

Derimot ville jeg forvente litt mer likestilling på andre områder, selv om heller ikke denne serien har et flertall av kvinnelige manusforfattere:

Det er rett og slett merkelig så få bestemødre det er i amerikanske filmer. Også her har vi tre bestefedre som passer barn: Angelas far, Booths bestefar, Dr Brennans far. Er det fordi de eldre mennene har høyere status, og vi alle ønsker oss en snill bestefar? Jeg ser det samme går igjen på facebook, der jeg så og si aldri har sett en hyllest til mor eller bestemor, men massevis av «kjære far, jeg savner deg».

Mange av kvinnene blir omtalt ved fornavn, mens mennene blir omtalt ved etternavn. Caroline, Angela, Cam, Daisy … Hodgins, Booth, Sweets, … Selv om flere av assistentene først og fremst har fornavn: Zack, Vincent, osv…

Forholdene

Så, folk er opptatt av forholdene mellom hovedpersonene. Også jeg. Forholdet mellom Dr Brennan og Booth er en virkelig drøm, veldig romantisk, selv om jeg følte meg skikkelig snytt da vi hoppet over de første fem månedene i kjærlighetslivet. Det ville vært morsomt å se hvordan de andre fikk vite det, for eksempel Caroline som jo har prøvd å få dem til å slå seg sammen lenge.

Når de snakker sammen, det fungerer, men jeg tenker likevel at det må da være kjedelig for Dr Brennan? Booth sier ikke såå mye interessant egentlig, mye klisjeer.

Men enda kjedeligere er forholdet mellom Hodgins og Angela. Kan ikke se at det er vist at de to snakker om noe annet enn jobb og familierelaterte ting. Angela synes Hodgins interesser er ekle eller kjedelige, og Hodgins vet ingenting om data eller kunst. Vanskelig å se hva de to snakker om.

Her er en promofilm som er ganske morsom:
https://www.youtube.com/watch?v=H2XXzqjsKvU&nohtml5

Kunnskapen deres

Det er en film og alle er litt «larger than life». Greit nok. Men det ser ut som om serieskaperne har et merkelig forhold til doktorgrader. Det er ikke slik at en doktorgrad gjør at du kan litt om alt innenfor et fag. Tvert imot, en doktorgrad er nesten alltid et neddykk i et smalt felt innenfor et fag. F eks (fra venner og bekjente): doktorgrad på Ciceros taler, men bare de som omhandler ett tema, doktorgrad på planten orobanche, doktorgrad på og, eller og men, men ikke for , i fransk språk, ernæringsstatus for en gruppe narkomane ….

Ingen av disse folka har tid til å lære seg alt om alt mulig annet innen faget sitt. For den type jobb de har i serien ville faktisk en doktorgrad være en hemsko, ettersom det betyr å måtte bruke veldig mye tid på en liten detalj innenfor faget, når de må kunne litt om mye.

Og av og til er det små feil. Men for det meste kan jeg jo ikke si om det er rett eller feil det de sier. Når Zack sier det er en risiko på en til ti millioner for at et fly faller ned i hodet på deg er jeg nesten sikker på at det er feil, da.

Og det er jo litt overdrevet hvor lett det er å se at et skjelett er en hvit kvinne på femti f eks. Især i USA hvor alle er så blandet. De som regnes som afroamerikanere har f eks gjennomsnittlig 30% europeiske forfedre.

Slikt som dette gjør at jeg tror at folk får MINDRE tiltro til vitenskap enn de burde. Fordi når virkelighetens forskere krangler om hva som er riktig, forstår ikke folk grunnlaget for vitenskap. Er det ikke en fullstendig sannhet så er alt feil, liksom. Men det er jo VITENSKAPELIG METODE som er det viktige, det er jo grunnen til  at man får de svarene man får. Og at nye metoder av og til gjør at vi får andre svar.

Og her er en artikkel om episoden der de giftet seg som jeg synes er ganske god: https://www.buzzfeed.com/arianelange/bones-wedding-fox-brennan-booth-woman-in-white?utm_term=.mi0MG92yY#.scjXLNEdB

orker ikke å finne ut hvordan jeg skal få videoen til å vises i bloggen.

 

Categories: Uncategorized | Legg igjen en kommentar

Innleggsnavigasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.