Introkurs for innvandrere del 2

Her er noen fler forslag til pensum på et introkurs for alle som flytter til Norge. Glem Harald Hårfagre, lær dem noe nyttig.

I Norge har vi ordet «jo» som brukes på en annen måte enn ja i mange land. Et eksempel: Per gikk i butikken, men glemte å kjøpe gulrøtter. Mor sier: «Kjøpte du ikke gulrøtter?» Da må Per si «nei» i betydningen «nei, jeg kjøpte dem ikke» eller «jo» i betydningen «Jeg har kjøpt dem, du tar feil» I noen land sier folk «ja» som svar på et slikt spørsmål, i betydningen «ja, du har rett, jeg har ikke kjøpt dem». Lurt å si hele setningen så du ikke går i surr.

Å si ja på en vag måte betyr ja i Norge. I mange land betyr det «nei, jeg kan ikke komme» hvis du sier «jaaa….». I Norge sier vi fra litt mer direkte: «Beklager, jeg er opptatt. En annen gang, kanskje» vil være den høflige måten å si nei til en invitasjon. Vi sier tross alt ikke «Nei, jeg har ikke lyst» -hvertfall ikke til en middagsinvitasjon, men hvis det er en invitasjon til f eks å dra til Tusenfryd, kan vi si «Kan vi ikke heller gjøre noe annet sammen?» Norske blir sure om de tror du har sagt ja og så kommer du ikke.

Har du sagt at du skal komme, vil de fleste bli sure om du ikke kommer. Selv om du skulle få besøk fra en som er eldre enn deg eller som kommer fra samme landsby som deg, har du allerede en avtale og det er en person som sitter og venter med maten. Er det greit at folk fra samme startland som deg alltid får forrang? Er det ikke litt rasistisk å la den norske konsekvent måtte vente eller sitte og høre på et språk han/hun ikke forstår?

I Norge er middagsavtaler slik at man kommer nøyaktig til tiden, og da er maten klar og bordet dekket. Det er vanlig å ha med en blomst, litt konfekt eller lignende i presang til vertskapet. Når du spiser skal du spise opp alt på tallerkenen og ikke la noe ligge igjen. Det er litt forskjellig forskjellige steder i landet om det er høflig av gjesten å la seg nøde hundre ganger, eller om gjesten bare  kan sette seg til bordt etter én gangs «værsågod». Så må du bli litt etter maten for å vise at du ikke bare kom for å spise. Disse reglene er forskjellige fra land til land.

Hvis du er redd for å bli servert noe du ikke kan spise, oppfordrer jeg deg til å si fra istedenfor å si nei takk. Hvis noen er hyggelige nok til å invitere deg til middag vil de sikkert også forsøke å lage noe du kan spise.

I butikk må du ikke lyve om varene. Hvis du jobber i butikk og forteller at varene er mye bedre enn de er, helt åpenbart, vil ikke den norske kunden nødvendigvis si deg i mot, han vil kanskje til og med kjøpe det han har funnet fram, men han vil aldri komme tilbake. Derimot hvis du sier «Disse tomatene er ikke helt topp, derfor er de litt billigere» vil den norske kunden tenke at «Dette var en ærlig butikk!» og komme tilbake og fortelle det til alle vennene sine.

Hvis det oppstår en konflikt må du oppføre deg rolig. Skrik og skrål blir ikke sett på som en demonstrasjon av styrke, men som en demonstrasjon av galskap.

Visstnok omtrent 60 % av alle jobber i Norge blir gitt gjennom kjente. (Finner ikke link, dessverre, så det får bare bli en påstand. Men selv om tallene kanskje er litt lavere, er nok dette rådet lurt uansett.) Det betyr at det er lurt å kjenne mange. Ikke bare arbeidsgivere, men også folk som er ansatt et sted hvor du kan passe inn eller kjenner noen som leter etter en med dine kvalifikasjoner. Hvis han/hun kjenner deg som en ålreight person, selv om du noen ganger bruker litt rare ordtak, vil han/hun kanskje anbefale deg til sin arbeidsgiver. For å bli kjent med mange må du delta i samfunnslivet. Ikke vent til de norske skal hilse på deg, ta kontakt selv. Det er en slags merkelig regel hvor hvis du har sett en person ett sted, men bare er på nikk, og så treffer du samme person et annet sted, da har du «lov» til å snakke med dem. Men det enkleste er stort sett å bare gå bort til folk og hilse på dem.

Her er noen forslag til steder du kan bli kjent med nye folk, aktive folk, folk som kanskje har en bra jobb hvor du også kan få jobb:

Politikk. Meld deg inn i et politisk parti, gå på medlemsmøter og still opp på stand.

Fotoklubb. Noen liker å treffes og gå rundt og fotografere. F eks facebookgruppa Min vakre by – Oslo arrangerer av og til treff.

Kor. Å synge i kor er veldig sosialt og hyggelig, og du får norsktrening samtidig.

Fagforening. Selv om du ikke har jobb ennå kan du melde deg inn og gå på foredrag og slikt. Ikke like lett å bli kjent med folk på slike møter, det krever litt mer innsats.

Borettslagsstyret. De trenger alltid folk, og du blir kjent med naboene. Til å begynne vil du få en eller annen enkel oppgave som å holde orden på nøkler, men du kan være med og bestemme hvordan det skal se ut der du bor.

Hageklubb eller soppklubb eller lignende. Noen klubber går på tur sammen og ser etter sjeldne sopp.

Syklubb. Det fins vel fortsatt noen syklubber?

Miniatyrtog eller fjernstyrte fly eller lignende. Kanskje litt vanskelig å komme inn i miljøet om du ikke allerede driver med.

Trening. Helsestudio er ikke særlig sosialt, men hvis du finner en fotballklubb for menn på din alder/håndballklubb for kvinner på din alder eller lignende, blir du kjent med mange. Eller kampsport. Det er egne klubber for kvinner i kampsport.

Folkedans. Jeg kjente en gang en fra Togo som danset svensk folkedans. Han ble kjent med masse folk og alle elsket det at han kunne danse svensk. De hjalp ham da han fikk problemer. Han syntes det var veldig vanskelig til å begynne med, for det er en helt annen måte å danse på enn afrikansk dans.

Oppdatering: Og her fant jeg sannelig ut hva som er pensum for innvandrere. Jeg vet ikke helt hvorfor analfabeter skal lære om norsk historie, men men. http://www.vox.no/

Reklamer
Categories: Uncategorized | Stikkord: , , , , , , | 1 kommentar

Innleggsnavigasjon

One thought on “Introkurs for innvandrere del 2

  1. Tilbaketråkk: Infokurs for innvandrere del 3 | Støtt dr Lipkins forskning! http://www.microbediscovery.org/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.