Verdt å dø for

For noen dyr er det å få barn verdt å dø for.

Blekksprutmammaen legger egg og passer så på larvene sine slik at de hele tiden får friskt vann. Når de blir til små blekksprut er hun så sliten siden hun ikke har spist på en måned, så hun dør. Noen ganger spiser hun sine egne tentakler. Likevel er det massevis av blekksprut. Blekkspruter lever korte liv, men de er ganske smarte.

Åler fra Norge reiser til Sargassohavet for å få barn der. Det er 5000 km å svømme. Helt til den andre siden av jorda. Så gyter de og så dør de. Larvene deres kommer seg tilbake til Norge og bor her en stund, før de også svømmer avgårde til Sargassohavet. Nå er det litt få åler, så vi må ikke fiske opp for mange.

http://www.edderkopper.net/

Noen edderkoppdamer spiser mennene sine når de har parret seg. Hvis de ikke gjør det, blir de så sultne at de spiser barna sine i stedenfor! Noen hanner er lurere og gir edderkoppdamene en larve i presang, så har hun noe å spise. Men de fleste synes visst det er så viktig å få barn at de lar seg selv bli spist.

Det som jeg noen ganger tenker på er om hvordan det føles å være en blekksprutmamma. Vet hun at hun skal dø? Hun rekker ofte ikke å se barna sine før hun dør en gang. Likevel får blekkspruter barn. Bare jobb og ikkenoe kos.

Bildet er fra wikipedia

Ukas undring er ting jeg ligger og tenker på, som kanskje også barn i barneskolen ville synes det var interessant å tenke på. Noen undringer er litt vanskelige naturligvis, men mange barn vil nok sette pris på en utfordring. Så kan de få i lekse å undre seg over det sammen med foreldrene.

Categories: ukas undring | Stikkord: , , | Legg igjen en kommentar

Innleggsnavigasjon

Legg igjen en kommentar

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.