Hva er liv?

De fleste av oss tenker at vi lett vet hva som er levende og hva som er dødt. Jeg selv er for eksempel levende nå. Det er jeg helt sikker på. Den ene potteplanten min er også levende, men den andre ser død ut. Kanskje jeg kan få den til å leve opp igjen?Kanskje det er en liten rest av liv igjen? Så selv om plantene og jeg er nokså forskjellige, synes jeg likevel vi har det til felles: Vi kan leve og vi kan dø, hvis vi ikke får nok vann.

Det er forskjellige måter å bestemme hva som er liv og hva som ikke er liv. Èn vanlig måte er å si at liv må ha sitt eget stoffskifte, kan lage barn, og kan bli påvirket av omgivelsene. Stoffskifte vil si at vi spiser noe, bruker det vi vil ha, og bæsjer resten ut igjen. Noen mener at for å kalle noe levende må det også kunne dø. Og noen mener at for å kalle noe en levende organisme må det være skilt fra andre organismer.

Den norske wikipediaartikkelen forklarer veldig fint akkurat det jeg tenker på. Når kan vi si at en organisme IKKE er liv og aldri har vært det? Det fins en slags organismer som ikke kan dø, men de kan bli ødelagt. De lager kopier av seg selv, men de kan bare gjøre det hvis de kommer seg inn i riktig sort celle og så får de den cella til å lage flere virus  – det blir på en måte barna deres. Dette er virus. For eksempel influensa er en sykdom vi får dersom det kommer mange influensavirus inn i kroppen vår, men det fins også virus som vi egentlig ikke merker noe særlig til og virus som er veldig farlige. Virus er veldig små. Kanskje virus for lenge siden var en litt større organisme, for eksempel en slags bakterie, så krympet de og krøp istedenfor inn i andre bakterier og brukte andre bakterier til å lage barna sine. De kan nok ikke tenke, men på en eller annen måte finner endel av dem hvertfall ut hvor jeg er og hvordan de skal bruke mine celler slik at jeg får influensa.
Men virus spiser ikke.

Skal vi likevel si at virus er liv?

http://no.wikipedia.org/wiki/Liv#Er_virus_liv.3F

Så er det noe enda mindre, som heter prioner. Prioner er en slags proteiner. Det er massevis av proteiner i kroppen vår, ikke bare i musklene. Prioner er brettet feil, og det som er ille at de får andre proteiner til å brette seg feil også. Slik kan masse proteiner bli helt ødelagt og hvis det er proteiner i hjernen på en ku for eksempel, blir de gale og dør. Heldigvis har vi ikke den sykdommen i Norge.

Prioner lager ikke barn, de bare får andre proteiner til å brette seg feil slik at de blir som dem selv. De spiser ikke. De kan ødelegges, men det er vanskelig.

Skal vi si at prioner ikke er liv? De er ikke egentlig så veldig forskjellige fra virus. Men et sted må grensen gå, eller hva?

http://en.wikipedia.org/wiki/Prions

 

Reklamer
Categories: ukas undring | Stikkord: , , | 1 kommentar

Innleggsnavigasjon

One thought on “Hva er liv?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.