kulturell stabilitet

Jeg har lenge tenkt jeg skulle skrive et innlegg om kulturell stabilitet over århundrene. (Har masse innlegg på vent som jeg ikke får skrevet ned hehe) Denne kronikken har endelig fått fart på meg:

http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Den-baktalte-middelalderen-6350783.html

Ole Jørgen Benedictow skriver altså at å bruke «middelaldersk» om kulturtrekk som æresvoldtekt eller tvangsgifte er helt feil: Det har aldri vært en del av norsk/nord-europeisk middelalder.

Jeg er jo veldig for å se individet og glemme kulturen. Det er individet som har rettigheter. Jeg tror dessuten at en såkalt æreskultur ikke kan være særlig naturlig siden de trenger så innmari sterke virkemidler for å opprettholde den. Å drepe jentungen om hun ikke gifter seg med den pappa ønsker som svigersønn er jo ganske kraftig kost. Likevel: Det er enkelte kulturtrekk som kanskje er nokså stabile over tid?

I vikingtida var det også vanlig på fester å sette gjestene annenhver gang kvinne og mann. Det gjør vi fortsatt i dag, og jeg synes det er en god skikk. Mens andre steder er det vanlig at kvinner og menn fester hver for seg. Har de hatt denne delte festmåten i tusen år, slik vi har hatt vår?

Vikingfest-1

Er vår måte å feste på bedre enn deres? Jeg synes hvertfall det er morsomt å prate litt med menn av og til, og det ville være kjedelig om jeg aldri fikk gjøre det.

Troskyldighet eller noe som gjør at samfunnet går bedre?

Det er vist at i USA har etterkommere etter skandinaver større tendens til å stole på fremmede enn det andre i USA har. Jeg lurer på hvordan vikingene var med dette? De drev jo og brant hverandre inne og sånn. Og så lurer jeg på om det har å gjøre med barneoppdragelsen? I Norge er det mange som legger stor vekt på at mamma aldri skal love noe og så ikke gjennomføre. Mye snakk om det i alle oppdragelsesartikler og sånn. Og det er de færreste som sier: «Hvis du ikke sover nå kommer politiet og tar deg». Eller i det hele tatt opplever at foreldrene er veldig skeptiske mot andre. Her er eksempelet om taterne ganske bra: Tross at de har giftet seg mye med norskinger har de delvis beholdt den der «oss mot dem»-tankegangen. Renslighetsregler slik som å bare drikke av egen kopp for «de andre» er så uhygieniske hjelper naturligvis bra. Sigøynerne i Europa er inndelt i kaster og står like mye mot hverandre som mot oss ikke-sigøynere. Og det verste er at de tildels behandler hverandre forferdelig, de rikeste sigøynerne i Romania behandler ikke de fattige sigøynerne noe bedre enn det rumenere gjør. Jeg antar at det å ikke stole på andre er noe som lett sprer seg til at du heller ikke stoler på fetteren din.

De som driver med hvitsnippforbrytelser og slikt tenker visstnok ofte «alle andre gjør det også».

Jeg håper at det karaktertrekket med å stole på fremmede ikke forsvinner i Norge. Og at vi fortsetter å se p åogså fremmede som noen vi bør hjelpe og være høflige mot. (Hva som er høflig varierer jo veldig: Mange innvandrere synes ikke vi er høflige fordi vi f eks ikke sier unnskyld kan du flytte deg, men bare går ut fra at den andre vil flytte seg. Jeg tenker litt at en sånn veldig muntlig og må-si-en-hel-setning-for-at-andre-skal gjøre-noe alminnelig-høflig-for-deg er typisk for store samfunn der folk flytter hele tiden, slik at du faktisk ikke kan stole på andre. Hele tiden nye fremmede. Derfor må du si høyt hvor hyggelig du er, du kan ikke bare å ut fra at den andre er hyggelig.)

Visstnok er det at vi stoler på hverandre en av grunnene til at vi er rike her i Norden. Vi trenger ikke dobbeltsjekke alt hele tiden. Hvis folk sier de skal gjøre noe så gjør de det. Hvis du sjekker kvaliteten på noe du skal kjøpe fra et firma så vil resten av partiet være likedan. (Vet dette er problem i f eks India – personlig opplysning fra nepalesisk verkstedseier. Han opplevde dessuten at hvis han ikke var på jobb gjorde ikke de ansatte noe som helst.)

 

Litteratur

Sagaene er jo kjent for å være svært knappe. Om Harald Hårfagre ble det sagt: «Hans mor var svært glad i ham. Hans far mindre.»

En lang historie i to korte setninger! I Frankrike derimot hadde de ridderromanene med voldsomt blomstrende språk. Også i dag er det mange spanske forfattere som nesten er mer opptatt av språk enn av innhold. (kan ikke fransk) Både Mario Vargas Llosa og Gabriel Garcia Marquez samlet på rare ord. Ingen norsk forfatter ville blitt kjent for noe slikt.

Er dette en generell trend som har vart i alle disse årene?

 

Mikrokultur

Så da lurer jeg naturligvis på hvordan mikrokultur er i dette bildet. Har det alltid vært slik at nordlendignene har fortalt grovere vitser enn her i sør? Har graden av frampåhet i sosial forstand forandret seg over åra? Sammenlign spanjoler og nordmenn i hvor høyt de snakker når de er i en gruppe. Har det alltid vært slik? Men hvis Bill Brysons bok om huset er noe å gå etter, vil jo fysiske forhold gjøre stor forskjell, bl a det at vikingene i England sov i samme rom som slavene sine må ha gjort at de ble «likere»? (Geirmundur Heljarskinn bodde ikke en gang på samme lokalitet som trellene sine, ifølge boka den svarte vikingen)

Jeg lurer og spekulerer.

 

Og bildet av vikingfesten er herfra http://booking.lofoten.info/en/to-do/a466684/viking-winter-sacrifice-at-lofotr-viking-muse/showallimages

Reklamer
Categories: oss mennesker i mellom | 3 kommentarer

Innleggsnavigasjon

3 thoughts on “kulturell stabilitet

  1. Aslaug

    Jeg lurer på om epigenetikk også spiller en rolle for tillit? Som karaktertrekk som går i arv, angst f.eks. er kan arves epigenetisk og mistillit er jo en type angst mot andre menneskers hensikt?

  2. Når det gjelder sigøynere i Europa har de hvertfall opplevd nok skrekkelige ting til at det kan tenkes …

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.