Blærekatarr

Jeg havnet i en diskusjon på fjaseboka om blærekatarr. Jeg blander meg jo inn i alt mulig tull som jeg ikke har noe med. Jeg ble hvertfall inspirert til å lete opp mer om melkesyrebakterier og urinveisinfeksjoner.

Blærekatarr er veldig farlig. Jeg klarer ikke finne det igjen, men jeg mener å ha lest at det var en viktig dødsårsak i vikingtiden. Omtrent halvparten av alle kvinner i dag har hatt urinveisinfeksjon minst én gang, men heldigvis, nå som vi har antibiotika, er det sjelden at noen dør av det.

Mange med ME har naturligvis urinveisinfeksjoner igjen og igjen. Vi får jo alt mulig.

Kjerringråd

Det er visst ikke forsket på de vanlige kjerringrådene:

Drikk mye.

Hold deg varm. (Ullunderbukser?)

Vask deg og tiss før og etter samleie.

Sitt aldri på noe kaldt.

foss

Tranebærjuice

I laboratoriet ser det ut til at tranebærjuice kverker de bakteriene vi ikke vil ha. Men i undersøkelser der folk har drukket masse tranebærjuice har det ikke hjulpet. Jeg er likevel alltid skeptisk når forskere skal undersøke naturmedisin: Har de bare prøvd saft, eller har de prøvd med kapsler, som jo er mer konsentrert og ikke har sukker?

Hvis du velger å ta tranebærkapsler for å forebygge urinveisinfeksjon kan du altså ikke støtte deg på forskning. Men det er ikke farlig heller. Jeg har hvertfall hatt infeksjoner på vei som gikk over, men om det var fordi jeg tok fem kapsler eller om det var tilfeldig er det jo vanskelig å si.

Melkesyrebakterier

Flere jeg kjenner har hatt god effekt av å vaske seg med Vita Biosa. I Vita Biosa er det en blanding av forskjellige mikroorganismer som blir kalt «effektive mikroorganismer». Det jeg finner av forskning på melkesyrebakterier er:

– Kvinner i overgangsalder som har mindre østrogen får færre melkesyrebakterier i skjeden.

– Kvinner med mer melkesyrebakterier i skjeden har sannsynligvis mindre tilbøyelighet til å få urinveisinfeksjon.

– Flere har undersøkt forebyggende behandling, men de har bare undersøkt det å stappe kapsler inn i skjeden, ikke å vaske seg med en bakterieløsning. Det er jo ikke dét hullet infeksjonen kommer i?

– Det er mulig det er undersøkt om det hjelper å smøre seg med yogurt, men jeg kan ikke finne det. En lege jeg diskuterte med på nett skrev at forskning ikke viste noen nytte av det.

– Sannsynligvis er det forskjell ettersom mengden bakterier og hvor livat de er.

– Å spise melkesyrebakterier har visstnok ingen effekt. Igjen lurer jeg jo på: Hvor mye har de spist? En liten kapsel er jo ingenting hvis man skal virkelig endre mikrofloraen.

Ingen bakterier

Ofte kan en kvinne ha noen av symptomene, dvs det svir og hun flyr på do hele tida, men legen finner ingen bakterier og antibiotika hjelper ikke. Da kan det være verdt det å kikke på om det er oksalat. Prøv å spise en mengde mat med mye oksalat, f eks daddelsjokolader med solbærsvodka og prawn crackers og se om alt blir verre. Prøv deretter å unngå oksalat. Det er kjempeknotete i begynnelsen og alle grønnsaker må pugges for oksalatinnhold. Her er en liste over mat med oksalat.

Mitt råd:

Og nå skal jeg være så frekk at jeg gir et helt konkret råd med produktreklame:

Vask deg med Vita Biosa, forebyggende og hvis du kjenner at det er på vei. Hvis du har en som er på vei og du vasker deg med Vita Biosa og det ikke hjelper etter fem minutter, gå til legen. Veldig viktig. Som sagt: Ubehandlet kan blærekatarr være dødelig. Det gjelder om å ikke få infeksjonen oppover og inn i urinrøret og deretter nyrene.

————————————————————————————————

http://ndt.oxfordjournals.org/content/14/11/2746.full

http://www.naturalmedicinejournal.com/article_content.asp?edition=1&section=3&article=410

http://www.medicatrix.be/download/Infection.urinaire_Lactobacillus.crispatus_etude.randomisee.contre.placebo_.pdf

http://www.medicatrix.be/en/textes-scientifiques/a-pilot-study-evaluating-the-safety-and-effectiveness-of-lactobacillus-vaginal-suppositories-in-patients-with-recurrent-urinary-tract-infection/

http://www.uptodate.com/contents/recurrent-urinary-tract-infection-in-women

Oversikt over lactobacillus http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=18405785 konklusjon Despite enhanced cure rates in some studies, concerns about product stability and limited documentation of strain-specific effects prevent recommendations for the use of Lactobacillus-containing probiotics in the treatment of BV. The results of studies of lactobacilli for the prophylaxis of UTI remain inconclusive as a result of small sample sizes and use of unvalidated dosing strategies.

Kanskje det er større fare for å bli smittet av andre slags seksuelt overførbare sykdommer om man har dårlig mikroflora. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24048183

Mulig for tidlig fødsel med dårlig mikroflora http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23919998

Pilotstudie med kapsler ga sjeldnere blærekatarr http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16859900 også dette er enliten studie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21498386

Oversikt: Sier også at man ikke bestemt kan si at det hjelper http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22216390

Oversiktsartikkel på spansk: http://zl.elsevier.es/es/revista/enfermedades-infecciosas-microbiologia-clinica-28/infecciones-urinarias-recurrentes-13091446-infeccion-tracto-urinario-comunidad-2005 : å ta melkesyrebakterier oralt er ikke effektivt. En finsk studie viste at stikkpiller med melkesyrebakterier måtte ha en viss mengde melkesyrebakterier for å være effektive.

Bildet er fra www.bz1111.com –

Reklamer
Categories: helse | Stikkord: , , , , , | Legg igjen en kommentar

Innleggsnavigasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.