Overvektshypotesen – en oppsummering

Dette er et forsøk på å gjøre den hypotesen jeg tror på mer forståelig. Forskningen har jeg vist i innleggene om overvekt her og her.

Metabolsk syndrom – autoimmun sykdom – mikrofloraens påvirkning – avhengighet

Tilsynelatende er det helt ulike hypoteser om hvorfor noen blir tjukke. Fordi de er sukkeravhengige og hjernen sier til dem: Spis! Spis! ? Fordi de har en autoimmun sykdom? Fordi mikrofloraen deres ikke bryter ned maten på samme måte som tynne folks mikroflora? Det er til og med en lege som har en teori om at overvekt beskytter mot metabolsk syndrom, ikke omvendt. (Alt dette er det linker til i de to tidligere innleggene)

Men disse teoriene kan faktisk sammenfattes i én eneste teori, og jeg venter selvsagt ivrig på at det kommer mer forskning slik at vi slipper disse farlige fedmeoperasjonene, og forhåpentligvis får bedre medisiner mot overvekt.

Cluet er veldig enkelt: Kanskje er det en sammenheng mellom autoimmune sykdommer og mikroflora. Dersom du så har helt feil mikroflora og mangler visse bakterier som burde ha hjulpet deg å fordøye maten, kan det både gi den type problemer autoimmune sykdommer gir (forhøyet antall hvite blodlegemer og slikt) og at du blir tjukk. Og siden mikrofloraen bestemmer ganske mye over oss, mer enn vi tror, kan det nok tenkes at det sitter noe nedi der og skriker til oss : «Vi vil ha loff med sirup på!» Se for eksempel denne mauren, der soppen overtar hele hodet dens og får den å krype til et sted som passer soppen mye bedre.

Vi får bakterier av mor når vi blir født. Derfor er det ikke så rart om det går i familier. Dessuten påvirkes naturligvis bakteriefloraen av alt mulig annet vi gjør, så til og med teorien om at overvektige har mer tungmetaller i seg passer godt inn i teorien. Kanskje. Sannsynligvis. Vi vet det ikke ennå, for det er et nokså nytt forskningsområde, først etter at DNAsekvensering har blitt billig og de begynte å bruke det på mikrober har forskningen virkelig eksplodert.

Hvordan skal jeg få riktig mikroflora?

Jeg tipper at det ikke er mange år før kapsler med slankemikroflora kommer i salg. Kanskje fem år? Inntil videre må du endre mikroflora på annet vis, og det er slett ikke sikkert at det er vanlige melkesyrebakterier som hjelper for deg. Men det skader ikke å prøve. Kanskje det er derfor folk blir slankere på lav-karbo? Forskeren Zhao Liping gikk ned over tjue kilo, og han prøver å finne ut om det er på grunn av bakterien Faecalibacterium prausnitzii, eller om økningen av bakterien inni ham var en bivirkning av at han ble sunnere. Han spiste mer gjæra grønnsaker, især gjæra bitter agurk (karela) og kinesisk yams. Du trenger ikke spise det, du kan prøve deg fram med annen type gjæra mat, som ekte surkål eller kjøpe-probiotika. Du må nok få i deg ganske mye dersom det skal gjøre en forskjell. Og du må spise grønt slik at disse flotte bakteriene har noe å leve av i magen din. Han kuttet også ut kornprodukter. Ennå er det ingen som vet noe særlig om akkurat hvilken kombinasjon av bakterier som er bra for akkurat deg.

bitter agurk

Kroppsform, vann i kroppen og korn

Det fins også tynne mennesker som har metabolsk syndrom eller er på vei til diabetes type to. Det er jo interessant når vi ser på teorien om at overvekt er med på å beskytte mot diabetes to og utsetter sykdommen. Visstnok er det farligste å være tjukk på midten, såkalt epleformet. Det jeg ikke har sett omtalt er alle disse kvinnene som ønsker å gå ned to kilo og føler seg veldig tjukke, selv om de ikke er det. Sånn var jeg også. Nå veier jeg like mye som før, men jeg føler meg helt fin. Jeg har ikke lenger vann i kroppen. Mange forveksler ødem med fedme.

Og dette er det overhodet ingen forskning på: Mange forteller at når de kutter gluten og melk renner kiloene av, især vannet som hadde samla seg. Hvetestivelse er også fy fy, dvs en må spise naturlig fritt for gluten. Kanskje også være litt forsiktig med sukker 🙂

Det er jo det samme med mange andre autoimmune sykdommer: Mange forteller at de holder de verste symptomene i sjakk ved å kutte gluten og melk. Og det beste av alt: Det er ikke farlig. Det er ikke irreversibelt. Du kan begynne å spise gluten og melk igjen når du vil. Så det er bare å prøve noen måneder og du har i verste tapt litt tid og lært deg noen nye oppskrifter.

Husk at det er masse medisiner som som vi kommer til å oppdage i framtiden, som det ennå ikke er forsket på. At noe ikke er undersøkt av forskere betyr ikke at det ikke virker, det betyr bare at det ikke er undersøkt enda. Vi venter i spenning!

————————————————————————————————-

Zhao Liping spiste mye bitter agurk, som jeg har tatt bilde fra fit.haxiu.com

Og intervjuet med ham, med fine før og etter bilder, er her: http://211.144.68.84:9998/91keshi/Public/File/41/336-6086/pdf/1248.full.pdf Vel verdt å lese.

Reklamer
Categories: helse, skjønnhet | 20 kommentarer

Innleggsnavigasjon

20 thoughts on “Overvektshypotesen – en oppsummering

 1. Tilbaketråkk: Overvektshypotesen – en oppsummering | Blopp.no

 2. Kanskje mennesker i nordområder har flere av bakterier som gjør oss feite? http://www.forskning.no/artikler/2014/februar/381047

 3. Artikkel i Bergens tiddende om forskning som viser sammenheng mellom keisersnitt og barnets vekt som voksen. Kanskje det er pga bakteriefloraen? http://www.bt.no/familie-og-oppvekst/Keisersnittbarn-blir-oftere-fete-3071887.html#.UxWwRhxU35w

 4. Om steinalderdiett og mikroflora http://www.sciencedaily.com/releases/2014/05/140520093511.htm
  De undersøkte om bakteriekulturer og gadem forskjellig mat, hvoretter de ga bakteriene til mus og så om de lagde apetittsenkende hormoner. Men som «paleio-diett» ser de tut om om de ga bare grønne grønnsaker. Det jeg kjenner som steinaldermat er jo mye forskjellig, men de aller fleste spiser også en god del rotfrukter som gulrøtter, sellerirot, søtpotet osv. Uasett er det flott å se at konkret dietter blir undersøkt ordentlig.

 5. overvektige barn fikk færre betennelsesmarkører – dvs lavere betennelse sannsynligvis – med probiotika http://www.nutraingredients-usa.com/Research/Synbiotics-show-promise-for-cutting-inflammatory-biomarkers-in-obese-kids

 6. miljøgifter – gir kvinnelige kjønnshormoner – menn blir feite http://www.forskning.no/kortnytt/394441

 7. Litt skummelt: genetisk manipulerte e.coli bakterier gjorde tjukke mus tynnere. Hvorfor må forskere alltid gjøre alt så komplisert? http://www.nature.com/nature/journal/v511/n7507/full/511009a.html?WT.ec_id=NATURE-20140703

 8. probiotika mot overvekt på vei – foreløpig kun for mus http://www.sciencedaily.com/releases/2014/07/140722142521.htm

 9. Hjernen gir svar på overvektsgåten? http://www.sciencedaily.com/releases/2014/08/140801213521.htm
  Published in the Aug. 1 issue of The Journal of Clinical Investigation (JCI), the study showed that when the researchers blocked the effects of the nuclear receptor PPARgamma in a small number of brain cells in mice, the animals ate less and became resistant to a high-fat diet.

 10. Metaanalyser av probiotika og mikroflora http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0882401012001106
  childhood obesity metaanalyse – ved søk kan hele artikkelen finnes som pdf http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25546278

 11. fikk bakteriell implantasjon mot clostridium dificile og ble tjukk! http://forskning.no/2015/02/ble-plutselig-fet-etter-ha-fatt-bakterier-fra-overvektig-donor

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.