Minoriteter: Svenske bøker fra nord

Krim, romaner og en selvbiografi. Det er ikke bare faktabøker du kan lære noe av, skjønnlitteratur gir deg ofte mer helhetlig kunnskap om et land eller et sted. Jeg har lånt alle på biblioteket.

Det som er felles for alle disse bøkene er at de tar opp minoriteters situasjon i Sverige eller Norge, på forskjellige måter og fra forskjellige vinkler. Storsamfunnets regler som kanskje passer best for byfolk og middelklassen. Når du ikke føler at staten er der for deg, hvorfor skal du følge statens regler? Hvorfor betale skatt når du uansett får minstepensjon?

Den samme konflikten som går igjen også i mange steinaldersamfunn i kontakt med sentralstyrte samfunn: Politiet er langt unna og lovene er ikke laget for deg og dine dyrs beiterettigheter. Å følge klokka er umulig for du vet aldri hva som skjer med reinsdyra eller når fisken vaker. Sinus og cosinus kan ikke hjelpe deg å bestemme hvilke dyr må slakte. Barn må klare seg selv tidligere. Et annet forhold til å la barn ta risiko. Slekta er den som passer på deg, rikdommen blir eid av slekta, ikke enkeltpersonen, selv om også den enkelte har sin del som er personlig eiendom. Å betale skatt på alt gjør at en går konk og drukner i papirmølla. Bytte varer og tjenester er enklere.

lars persson tornedalen scanpix

Krim: Åsa Larsson

Bøkene til Åsa Larsson selger kjempegodt. Hun må ha blitt millionær. Jeg har lurt litt på hvorfor. Bøkene er fine, de, helt OK, men jeg syntes først ikke det var noe spesielt ved dem. Vanlig krim, liksom.

Så ser jeg: Det er akkurat det de er. Vanlig krim. Du vet hva du får. Passe spennende, passe urealistiske mord så du ikke får mareritt, men ikke så urealistiske at du ergrer deg når du leser dem. Det er en viss handling som driver historien fram, både i mordgåten litt utvikling i hver bok i hovedpersonens private tilværelse. Så har vi miljøet: Finsktalende i Nord-Sverige, konflikten mellom rikfolk i Stockholm som bare bryr seg om penger og fine klær, og fattigfolk som lever «det ekte livet», spiser egenfisket ørret og jukser litt på skatten med å plukke bær svart (tviler litt på den der, nå, bær er jo så billige, selv ikke svart vil du få noe særlig igjen for slikt arbeid, dessuten nevner hun faktisk at insektmangelen har gitt færre bær.) Jeg tror så og si alle identifiserer seg med og gleder seg over at en som har mulighet til å bli en del av pengemakta hopper av og velger et liv nærmere slik vårt liv er, samtidig som det finsktalende minoritetslivet mot overmakta gjør det litt eksotisk. Akkurat passe eksotisk.  Dessuten er bøkene koselige. Hovedpersonen har skapt sin egen familie. Aksept av folk som ser annerledes ut og kanskje er litt annerledes gjennomsyrer bøkene. Du vet før du begynner på boka at du kan kose deg selv om det handler om mord og fæle ting. Alt går bra til slutt.

Krim: Lars Petterson: Kautokeino, en blodig kniv

Dette er Lars Pettersons debut-bok. Krim, med en hovedperson som er til forveksling lik hovedpersonen i Åsa Larssons bøker: En advokat fra sør, i dette tilfellet med slekt i Kautokeino, hun kan noen få setninger på samisk og husker noen somre på sommerboplassen.

Han får fint fram hovedpersonens følelse av å ikke høre til, å ikke forstå, han skriver til og med rett ut: Det viktige sies mellom linjene, de som skal forstå vil forstå, hvis du ikke forstår er det nok uansett best å ikke forstå. Da er du ikke en av oss. En minoritet og en levemåte som ikke kan rette seg etter storsamfunnets krav, fordi det ikke vil fungere, fordi hva har vel storsamfunnet gitt dem?  Han skriver om konflikter i reindriftsnæringa, problemer som oppstår når av at det viktigste er når reinflokken skal overlates like stor og fin til etterkommerne, problemer med overbeite og utgifter til scootere, konflikter innad i slekta, korrupsjon…

Han beskriver også hvor farlig naturen kan være.

Det jeg ikke synes han får til er spenningsmomentet, mordene og dette som skjedde ble litt sånn «åja, jaja» for meg, men miljøet og slikt var såpass interessant at jeg ivrig leste ut boka.

Krim: Mika Niemi: Mannen som dog som en lax

En absolutt skapelig krim, med litt digresjoner i historie som ikke helt har noe med historien å gjøre, og litt underlige drømmende sekvenser innimellom. Også her merker du konflikten storsamfunnet mot minoritetsspråket, de som ikke stoler på staten, men det er jo mindre merkbart hos folk som har en ni-til-fire jobb. Her er også konflikten mellom ulike strategier for minoritetspråket tydelig: Bevare eller ikke, bli finsk eller beholde mieniæki. Denne konflikten er også tydelig i samiske miljø i Norge. De merkverdige menneskefigurene til Niemi. Verdt å lese bare for det.

Spenning: Mika Niemi: Fallvann

Dette er den av bøkene hans som handler minst om slikt som minoriteters stilling og kultur, men også her klarer han å få inn litt. Til gjengjeld er den virkelig spennende. Hele boka varer bare så lenge som demningen brister og folk må redde seg. Utrolig hvor forskjellige ting de opplever og hvor ulikt de takler det. Ikke alle overlever! Av en eller annen grunn får den meg til å tenke på Gabriel Garcia Marques Beretning om en skibbruden, selv om den handler om kun én person og vi vet fra begynnelsen av hva som skal skje. Kanskje fordi jeg ble like oppslukt av begge bøkene?

tornedalen

Roman: Mika Niemi: Populærmusikk fra Vittula

Dette er vel den boka som gjørde Mika Niemi kjent. Den er veldig morsom og rar. Filmen er også morsom og rar.

Selvbiografi: Apmut Ivar Kuoljok: Mitt liv som renskötare

Omtalt også her. Kanskje en av de litt snålere bøkene jeg leser, for spesielt interesserte. Nokså vanskelig av og til med alle de svenske ordene  om reinsdyr. En gammel mann forteller om sitt liv og den tekniske utviklingen som har vært innen reinsdyrnæringen. Fra å følge dyra på ski til snøskutere. Fra et liv uten andre skrevne ord enn bibelen, til dagens papirvelde.

Han frykter at mye av den kunnskapen han har lært fra eldre slektninger vil forsvinne, så mye av boka handler om tekniske ting om hvordan man tar vare på reinen, slakt, steder det er bra beite osv. Men alt dette sier jo også ganske mye om livet hans, indirekte. En bok om en annen tid, litt som boka om tateren  Alfred.

————————————————

Bildet av den ensomme bilen er femten år gammelt og tatt av Lars Persson i Tornedalen http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=1120&grupp=7192&artikel=4676794#comments

Bildet av den rare brygga er tatt fra denne bloggen http://alf48.blogspot.no/2010/07/tornedalen.html

En blogg som delvis handler om samiske forhold  : http://sijdda.blogspot.no/

Reklamer
Categories: bokanmeldelse | Stikkord: , | 1 kommentar

Innleggsnavigasjon

One thought on “Minoriteter: Svenske bøker fra nord

  1. Tilbaketråkk: Minoriteter: Svenske bøker fra nord | Blopp.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.