Med innvandrerbarn i klassen – del III

Dette innlegget handler om de innvandrerforeldrene som er forstokka og konservative, som synes Norge er skummelt og norske damer er horer. Heldigvis kan de fleste «omvendes» og kan lære seg at også i Norge er det mange forskjellige slags mennesker, og en del av oss er faktisk ganske hyggelige. Det norske er ikke så skummelt som de tror, men de må presses litt for å tørre å bli kjent. Her finner du del I og del II av innleggene om skolen.

Barnas skuespill

Ikke alle foreldre gidder å komme for å se på barna, selv om barna har øvet lenge. Si fra på konferansetime at barna blir lei seg når foreldrene ikke kommer for å se på, og at du forventer at de ønsker det beste for barna sine. Det er lettere å få foreldrene til å komme når de kjenner andre foreldre.

Matpakker

Ikke alle foreldre greier å lage sunne matpakker til barna hver dag. Jeg ønsker meg virkelig en helsesøster som kan være på bare én skole, istedenfor å løpe som en strikk mellom 600 barn på to skoler. Noen av innvandrerne i Norge kan så lite om ernæring at de tror cola er bra for barna (det trodde i og for seg også min fetter, eller hvertfall at det var greit med cola hver dag). Tenk om helsesøster kunne hatt tid til å lære foreldrene om ernæring, kanskje allerede når barna er små og hjernen skal bygges opp!

vikingleirskole-104

Overnatting og leirskole

Endel innvandrerforeldre tror at norske er veldig syndige og Paradise Hotel er overalt. Forklar dem hvilke problemer de som deltar i Paradise Hotel får med å skaffe seg jobb, til og med jenter som innrømmer at de ser på det på TV kan risikere å ikke bli ansatt.

Si fra at «jentene sover her og guttene her». «Vi sover med pysj». La en av foreldrene være med – alt virker mye tryggere når de vet at en muslim er med. Du må også berolige dem om hva slags mat de skal spise. Forklar dem også hvor mye barna går glipp av om de ikke får lov til å dra på leirskole.

Svømming og dusjing i gymmen

Dette med å være nakne foran andre av samme kjønn er uvanlig i mange kulturer. Forklar for foreldrene at mange i Norge ser på deres skikk med å aldri vise seg naken som at de er veldig opptatt av sex. At det å være naken foran andre av samme kjønn ikke har noe med sex å gjøre, og at hvis man blir vant til det får man også et mer normalt forhold til kroppen sin (forhåpentligvis).

Fortell hvor mange som drukner hvert år. Si at jentebarna faktisk ikke er kjønnsmodne ennå. Forøvrig går det an å akseptere for eksempel at foreldrene viser kvittering på gjennomgått svømmekurs et annet sted.

Det er heller ikke slik at gutter og jenter aldri har blitt delt i gymmen eller svømminga i Norge. Da jeg var liten, var vi delt på ungdomsskolen, og jeg husker det som deilig å slippe de bøllete, aggressive gutten i gymmen. Se an klassene.

På grunn av fotografering og internett er det mange steder i Norge i dag det er vanskelig å få tenåringene til å dusje etter gym. Kanskje kontrollere sekken deres om de har med seg mobilen inn i gymmen?

Det er noen år det er ekstra pinlig å vise seg naken. Det er naturligvis et spørsmål om hva vi skal tvinge dem til, og om de blir raskt vant til å være nakne sammen med noen av samme kjønn også om de aldri viser seg nakne for noen i tenåra. I endel muslimske land er det helt vanlig med det vi kaller «tyrkisk bad», hamam. De som kommer fra fattig familie er kanskje ikke vant med det. Forklar foreldrene at gutter og jenter dusjer for seg og læreren går ikke inn i garderoben til motsatt kjønn.hamam-andonis-katanos

På skolen vår dusjet ikke tenåringene, og satt og stinket svette hele dagen. Nå går de fleste på samme ungdomsskole: Og der blir de presset til å dusje. Det gikk visst greit likevel, da de bare måtte.

Forøvrig prøvde vi foreldre å få skolen til å legge gymtimen for de minste i første time så de kunne løpe av seg energien før de måtte sitte stille, mens sjuende-klassingene kunne ha gym i siste time og så gå rett hjem og dusje. Vet ikke hvorfor rektor aldri gadd å gjøre det.

Julefester og besøk i kirken

Det er lov til å reservere seg mot kirkebesøk og juleavslutninger med religiøst tilsnitt. Mange gjør det, men jeg personlig synes det er synd. Blir ungene virkelig kristne av å overvære en gudstjeneste før jul? Jeg synes dessuten at salmene er vakre. Uansett: På vår skole var det jo nesten bare muslimer, men skolen besøkte likevel kirken før jul. Det var litt forskjellig hvor mange som ble med, som regel et mindretall. Siden det var så få kristne, var det på ingen måte noen alminnelig gudstjeneste, presten bare fortalte om juleevangeliet. Muslimer tror jo også på Jesus, bare ikke at han var Guds sønn.

Især for endel humanetikere oppvokst i et veldig kristent hjem er det viktig at barna ikke skal gå i kirken, men de går jo glipp av kunnskap om hvordan Norge har vært og tildels fortsatt er, selv om færre og færre går til gudstjeneste i den norske statskirken.

Ofte er det obligatorisk oppmøte når barna skal besøke en moske og et tempel for å se og lære, men så kan de få fri når de skal i kirken? Det er vel ikke helt det samme med julebesøk og bli-kjent-besøk, det kommer vel litt an på den lokale presten også. Jeg foreslår at dette også tas opp på foreldremøte, og at dere inviterer foreldrene til å bli med. Si at det ikke er en vanlig gudstjeneste, men at barna må lære litt om kristendommen. Si at foreldrene er velkomne til å være med for å se hvordan det er. (Dette forutsetter naturligvis at det faktisk ikke er en vanlig gudstjeneste).

Fortell foreldrene om det vi vet om vikingenes jul, om gavenes historie, om det å sette ut grøt til nissen osv. Når de blir mer kjent med jul som en mørketidsfest blir de kanskje mer positive til feiringen.

sølvguttene drammens tidende

Bursdager

Endel norske er voldsomt opptatt av bursdager. I mange land er det ikke vanlig å feire bursdag. Personlig kan jeg godt forstå den tankegangen om at det å feire seg selv er litt kvalmt egentlig. Det blir også veldig mange bursdager hvis alle i klassen skal invitere alle hele tiden, og det er masse konflikter om disse bursdagene, om den ene som ikke ble invitert, om gavene som foreldrene ikke har råd til, alt godteriet, gavene barna skal ha med hjem igjen osv.

For at innvandrerbarna skal komme i bursdagen er det lurt å skrive i invitasjonen hva de skal spise – ikke pølse. Inviter foreldrene også, eller sørg hvertfall for at foreldrene blir kjent på forhånd slik at de føler seg tryggere.

Vi hadde problemer med at barna tok med kake på skolen. Det ble veldig mye kake. Tjuefem barn blir kake tjuefem dager i året, i tillegg til jul, id, påske, lucia, halloween osv. Foreldrene tok det opp på foreldremøte og etter avstemning ble det bestemt at det ikke skulle være lov  – til stor lettelse for mange mødre. Det hadde blitt et krav fra barna det var vanskelig å si nei til for den enkelte mor.

————————————————————————————————————————
Og her er samlet en del nyttige råd for å være en god lærer: http://videnskab.dk/kultur-samfund/sadan-undgar-du-folkeskolens-faldgruber 
Og denne linken var også i forrige innlegg, men jeg synes det er en så viktig artikkel at jeg legger den ut her også: http://morgenbladet.no/samfunn/2013/skole_pa_hjernen
Oppdatering: Og til sist: en perker som klager over sine underklasseforeldre i Danmark. Det fins innvandrere som stiller opp for sine barn og gjør alt for dem, og det fins andre typer mennesker også http://politiken.dk/debat/ECE2095547/digter-jeg-er-fucking-vred-paa-mine-foraeldres-generation/
intervjuer med folk i oppvekstområdet til Yahya Hassan: http://www.information.dk/475076 hvor bl a en kvinne sier om alle forbudene hun opplevde i barndommen i Danmark: «men det var jo, fordi mine forældre ikke vidste, hvad det var,«
En lærer som mener at kurs for foreldre er det eneste som hjelper mot det Yahya Hassan snakker om: http://politiken.dk/indland/ECE2097351/ekspert-flygtningeforaeldre-skal-uddannes-til-at-tage-ansvar/
Uregelmessig søvnpåvirker adferd negativt http://www.sciencedaily.com/releases/2013/10/131014093859.htm
Bildet av sølvguttene er fra Drammens tidende: http://dt.no/nyheter/adventsguide-1.5852064
Og de som padler kommer fra http://www.vikingleirskole.no/galleri.htm
Og det er et bilde av en hamam i Tyrkia
Reklamer
Categories: oss mennesker i mellom | Stikkord: , , , , | Legg igjen en kommentar

Innleggsnavigasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.