Innvandring og innvandrere

Det ser ut til at denne valgkampen kanskje igjen vil handle endel om innvandrere. Siv Jensen ble intervjuet om stemmerettsjubileet for kvinner og klarer å presse inn på slutten noe om innvandring og kjønnslemlestelse. Som om alle innvandrere driver med det. Og SV er opptatt av asylbarnas sak.

Jeg ser at folk til stadighet forveksler det å debattere innvandring med det å debattere innvandrere. For å slippe å høre så mye dritt om innvandreres personlighet tenkte jeg å skrive opp noen argumenter mot innvandring som er uavhengige av hvem som kommer.

Definisjonen av ordet «innvandrer» er «et menneske som har flyttet hit fra et eller annet land». Det er ikke «teit analfabet med rare klær». Alle slags mennesker flytter, fra all verdens land. I utgangspunktet er altså innvandrere mer ulike seg imellom enn det nordmenn er. Det er derfor ikke så lurt å generalisere over hvordan de er.

Innvandring og oss

Uansett hvem som kommer vil det påvirke oss. Selv om alle er håpløse dustemikler med rare klær vil bare det at det er første gang vi snakker med en som er så annerledes enn de vi har møtt før  gjøre at vi må anstrenge oss litt mer. Bare disse små tingene her vil forandre oss littegrann, til å bli litt mer åpne, litt skjerpa. Vi skjønner at den måten vi oppfører oss på ikke er den eneste mulige måten. Vi får et litt større spillerom.

Og så er jo saken den at innvandrere ikke er totale idioter alle sammen. Så da lærer vi faktisk enda mer!

Innvandring og økonomi

Innvandrere påvirker naturligvis økonomien i det landet de flytter til og det landet de flytter fra, om det er mange nok.

De fleste som flytter til et annet land gjør det for på en eller annen måte å få et bedre liv. De fleste steinrike mennesker flytter til lav-skatteland, dersom de flytter. De som flytter til Norge håper på en bedre lønn enn de hadde i hjemlandet, og finner seg ofte i dårligere forhold enn de innfødte ville funnet seg i. Det vil også bli større konkurranse om jobbene. På sikt kan det derfor skje at endel lønninger går ned. I Norge har de økonomiske forskjellene økt de siste tjue åra. Det kunne naturligvis ha skjedd uansett.

Innvandring og flytting

Både innvandring fra andre land og mye flytting til og fra andre steder i landet gjør at vi kjenner færre i lokalsamfunnet. Vi kjenner ikke foreldrene til barna på skolen og kan ikke ringe dem om at det er et problem eller om de kan hente minsten for oss i dag. Vi blir mer usikre.

Lokal forankring

Det tar litt tid før en innvandrer/innflytter føler samme tilknytning til stedet de bor. Oftest vil de innvandrerne som er aktive politisk være mest opptatt av sin egen gruppe: Andre innvandrere eller startlandets problemer. Delvis fordi mange har flyttet hit fra steder med store problemer, men også fordi det er begrenset hvor mange forskjellige ting man kan være opptatt av. Lokalmiljøene kan derfor få færre aktivister og færre som jobber med ting som å påvirke plan- og bygningkontoret, å bevare den lokale parken, å arrangere gatefest osv. Dette gjelder især for de som ikke planlegger å bo særlig lenge på det nye stedet. Det har jeg skrevet om her.

us_ark

Korrupsjon

En av fordelene ved å bo i et lite land er at mange kjenner hverandre. Vi kjenner også folk i det øverste sjiktet av samfunnet. Når vi får hjelp av en håndverker vet vi at vi kanskje kjenner fetteren hans. Når vi betaler skatt vet vi at det går til trygd til noen vi kjenner. Når samfunnet blir større, mer splittet og halvparten av oss har like stor tilknytning til et annet land som til Norge, vil terskelen for å snyte på skatten eller annen type korrupsjon  bli lavere. Det blir lavere sannsynlighet for at mora vår vil kjenne mora til håndverkeren, og mindre sosialt pinlig for ham å jobbe svart samtidig som han mottar trygd. Du kjenner ikke noen av å sladre til.

Innvandrerens lojalitet

Etterhvert vil en innvandrer føle samme lojalitet som en innfødt til stedet de bor, men de har også sterk tilknytning til startlandet. De har dessuten flyttet minst én gang før. Terskelen for å flytte til et nytt land /sted når det oppstår problemer er lavere hos en innvandrer enn hos den innfødte. Det kan vi f eks se i Irland, som nå er kjemisk renset for polske innvandrere, og først nå begynner også de irske ungdommene å flytte.

USA er dynamisk på grunn av innvandring

Det kan godt tenkes at det er sant. USA er ikke akkurat mitt drømmeland, da. Uansett: Det var sjelden mer enn 10 % av én generasjon som som var født i et annet land.

Asylinstitusjonen

Selv asylinstitusjonen fins det humanitære argumenter mot, men dette er argumenter som er mer «på sikt». Når det er en mulighet til å flykte vil mange velge det framfor å bli og forandre sitt eget land til det bedre. Men det er en helt rå argumentasjon som krever veldig mye av folk. Kan vi virkelig kreve av Nord-Koreanere at de bare skal bli der og jobbe politisk? F eks.

Å bevare den norske kultur

Det viktige er vel at vi forsøker å gjøre Norge til et godt land å bo i for alle. Skal vi bevare den norske kulturen er det især viktig at innvandrere blir kjent med nordmenn og lærer seg vår måte å oppføre oss på, og at de oppdrar barna sine på en måte som ligner mer på vår måte å oppdra barna. Her er forslag til bedre integrering.

Sjelden mer enn 10 % av befolkningen som ikke var født i landet – selv i USA: http://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_the_United_States#Immigration

Myter om innvandring http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.10935927

Innvandringens historie i Norge fra Wikipedia http://no.wikipedia.org/wiki/Innvandrere_i_Norge

http://www.hegnar.no/okonomi/article733079.ece Fler mennesker betyr større utgifter til helsevesenet.

http://paulchaffey.blogspot.no/2013/06/om-kunne-telle-til-2100.html Forskjellige måter å telle økonomien i innvandring

Tegningen kommer fra http://www.icsd.k12.ny.us/legacy/acs/library/ushistory/laborwebquest/

Reklamer
Categories: Uncategorized | Stikkord: , , , | 1 kommentar

Innleggsnavigasjon

One thought on “Innvandring og innvandrere

  1. Bok om innvandring på svensk: «innvandring och mörkläggning» av Gunnar Sandelin og karl -Olov Arnstberg . Har ikke lest den.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.