Hva vi jobber med

Jeg lurer litt på hva vi egentlig lever av. Sånn bortsett fra oljen altså.

Nesten alle klær blir laget i land hvor folk finner seg i utrolig dårlige vilkår, som i Bangladesh. Selv de som faktisk blir laget i Europa, blir gjerne laget av illegale kinesiske innvandrere som bor femten mann på ett rom i Italia.

Gullsmedarbeid i Norge er bare reparasjoner, alt som blir laget nytt blir laget i Thailand og andre billigere land.

Urmakere er jo en utdødd rase. De nye klokkene kan jo ikke repareres heller. Og de fleste klarer seg vel med mobilen. Det var til sist hele én person i Oslo som kunne reparere de gamle veggklokkene som før hang overalt i bybildet (min nabo). Da han ble syk, ble de bare hengende der. Nå er de fleste tatt ned. Den i Møllergata skal visst få ny innmat av en helt annen type. Hvis det ikke hadde vært for eksplosjonen ville vel den også ha blitt tatt ned da den gikk i stykker, noe som jo skjer før eller senere.urmaker.morgenbladet

Den siste film- og fotobutikken på Grønland ble vel nedlagt for omtrent 7 år siden. Nå har også veldig mange fotografer i avisene blitt oppsagt. Journalister kan fotografere selv.

Journalister lager også lay-out selv. Mange journalister har også blitt oppsagt. Istedenfor er det folk som bare oversetter artikler fra utenlandske aviser, som regel engelsk. Det er visst bare folk med engelsk som morsmål som har noe interessant å meddele.

Trykkeriene er jo helautomatisert nå. Det er ikke nødvendig med så mange som som sitter og peller små blybokstaver og setter på plass. Ikke nok med det: Svært mange bøker trykkes dessuten i Polen eller Litauen. Og nå går jo mange over til nettbrett. Allerede har papirindustrien i Norge blitt sentralisert og nedlagt. Det påvirker også skogsarbeidet. Kanskje vi får opp prosenten i Norge med urskog? Så det er vel både litt bra og litt dårlig?

Ikke så mange leser papiraviser lenger. Så vi har ikke så mange avisbud.

Nylig la den siste videoutleiekjeden ned. Alle laster jo bare ned fra nettet. Det samme gjelder musikk. De selger bare CD`er før jul, når folk vil ha en fysisk greie å pakke inn. Og så har vi noen få antikvariater som selger nye og gamle vinylplater for spesielt interesserte.

I noen butikker må kunden selv skanne inn varene. Så der sparer de rundt fem ansatte!

Vi sender ikke så mange brev lenger, så postbudene har det heller ikke så travelt lenger. Nei, det ble feil. Jeg mener: De har det mer travelt enn før, fordi så mange har blitt oppsagt. De som jobbet i posten før og har blitt uføretrygdet har det ikke så travelt lenger.

Solcelleproduksjonen hos REC ble til slutt nedlagt.

På landet kan kuene selv gå inn og bli melket. De bare stiller seg opp i riktig bås når de har lyst og melkemaskinen fester seg selv til jurene. Bonden trenger bare reparere maskinen og vaske og følge litt med.

Det er jo endel administrasjon, da. Alle enkeltmannsbedrifter må f eks også skrive en rapport om tilstanden for likestilling i bedriften. Visstnok tar det to dager med skjemautfylling hver gang en helsekostbutikk skal ta inn varer fra en ny grossist.

Vi bygger jo massevis av hus i dette landet. Men det ser ut som om det er mest utlendinger som driver med det.

Og så er det mange flere som reiser med fly, så vi har vel fler piloter og flyverter nå enn før.

Og mange fler kaféer og restauranter. En hel drøss.

Men kaféer og butikker er jo ikke akkurat produksjon.

Sannelig om jeg vet hva folk driver med?

sysselsatte 2012

http://www.ssb.no/arbeid-og-lonn/statistikker/yrkeaku

Her står det forklart hvordan SSB tenker. Inndelingen i yrkeskategoriene er ikke helt enkel, og det kan være litt vanskelig å si hva som er produksjon og hva som er salg.

Grafen har jeg rappa fra Bjarne Kristoffersen, politiker fra SV. Det er hans tekst også.

Bildet over er fra Morgenbladet. Urmakere kan visst jobbe med å lage kirurgiske instrumenter. Det er jo bra.

http://morgenbladet.no/samfunn/2010/tidens_grunnleggende_bestanddeler#.UagxLBzN75w

Her er det Paul Chauffey har skrevet om sysselsetting: http://paulchaffey.blogspot.no/2013/05/sysselsetting-i-ulike-nringer.html#.UanNZhzN75x

 

Reklamer
Categories: Uncategorized | Stikkord: , , | Legg igjen en kommentar

Innleggsnavigasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.