Rasismen i oss alle

Et avisinnlegg som har blitt refusert i flere varianter

Gruppetenkning eller rasisme

Igjen har vi hatt flere artikler i avisene om norsk rasisme. Det er naturligvis ille å bli satt i bås med islamske terrorister bare fordi du har samme hårfarge som dem. Men jeg liker heller ikke at jeg, som hvit norsk person, nok en gang må stå til rette for det andre norske har gjort. Jeg opplever at når jeg snakker med innvandrere må jeg alltid være veldig forsiktig med hva jeg sier for å ikke å fornærme dem.
Jeg opplever debatten om rasisme som lite konstruktiv og at den øker skillene mellom folk heller en å føre dem sammen. Innvandrere forventer seg rasisme fra norske, og blir skeptiske på forhånd.

I Kenya kaller vi det stammer. I Somalia kaller vi det klaner. I India kaller vi det kaster. I Irak kaller vi det religiøse grupper. I Europa kaller vi det adelskap. I alle land deler folk seg inn i grupper. Selv dyr vil ofte mobbe bort det ene dyret med annen farge på pelsen. Likevel tror vi at innvandrere som kommer til Norge er helt uten skepsis til andre folkegrupper. I vår overbefolkede tid fungerer ikke samfunnet om vi ikke jobber mot denne skepsisen i oss alle. Integrering er også å knytte vennskapsbånd på tvers.

Hva så?

I Norge er det fortsatt stort sett hvite nordmenn som har makten til å ansette eller ikke ansette, til å leie ut eller si ja eller nei i offentlig byråkrati. Det betyr ikke at innvandreres fremmedskepsis ikke påvirker samhandlingen mellom de to gruppene, og det påvirker også innvandrere som ikke er spesielt skeptiske til norskinger. Problemet er at vi er så fokusert på norsk rasisme at det er vanskelig å se andre motiver hos norskinger.

Når hvert eneste sure blikk blir tolket som rasisme. Hver gang noen foretrekker å snakke norsk med en som forstår henvisningene og kodene og snur seg bort fra deg. Hver gang legen tror du innbiller deg det. (Kjent for oss med ME.) Hver gang du får avslag på en søknad. Hver gang noen spør hvor du kommer fra. Hver gang noen spør om noe dumt om landet ditt. Hver gang noen glor.
Når alt, hele tiden og bestandig blir tolket som rasisme, blir Norge et forferdelig sted å bo. Mange trekker seg tilbake til sine egne grupper. Det blir mindre viktig å bry seg om hva som skjer med «de andre». Noen prøver bare å få så mye penger de kan fra «systemet».
Og, ikke minst, den som ser rasisme overalt klarer ikke å svare igjen på en konstruktiv måte som kan gi nye vennskap og ny forståelse.

rasismebildeInnvandrere som blir kjent med sin egen skepsis og klønethet i samtale med folk med andre sosiale koder, kan lettere gjenkjenne denne klønetheten hos andre istedenfor å bli fornærmet.

Dersom innvandrere lærer seg å gjenkjenne fremmedfrykten hos seg selv, kan de også lære seg hvordan de skal overvinne fremmedfrykten hos andre. Det krever ikke så mye. Fortell hvor du er fra og spør: «Hva vet du om det stedet?» Fortell en vits. Spør om han har en dårlig dag. Anstreng deg litt for å skaffe nye venner. Husk at 60% av alle jobber i Norge blir gitt gjennom kjente. Husk at det er massevis av nesten usynlige koder på enhver arbeidsplass som det tar tid å lære seg, og som bare kan læres ved å bli kjent med de innfødte. Husk at hver person som er skeptisk som du vinner over til å bli din venn er en framtidig alliert. Den personen vil kanskje igjen påvirke ti venner.

Klassesamfunnets blindhet

Mange har aldri møtt innvandrere som er skeptiske til nordmenn. De konkluderer derfor gjerne med at slike personer ikke fins. Grunnen er selvsagt at disse innvandrerne … faktisk ikke oppsøker steder hvor de vil måtte samhandle med nordmenn. Det er bare når den etnisk norske kommer i minoritet på sin arbeidsplass eller bosted (og ikke som sjef) at det virkelig vil merkes. De fleste foreldre f eks har ikke kontakt med særlig fler enn, la oss si, fem av foreldrene til barna i klassen. Dersom det da er minst fem personer som du kommer godt overens med, vil du ikke legge merke til de som ikke vil ha noen med norske å gjøre. Du vil ikke legge merke til de barna som aldri er med på noe. Dette merkes først når de kommer i flertall.

Dersom du har høy utdannelse, jobber som journalist og bor på Grünerløkka, vil du nesten bare kjenne innvandrere som mer eller mindre aktivt har oppsøkt «det norske». En postmann eller renholdsbetjent vil tildels ha helt ulike innvandrerhistorier, mer varierte: Noen positive og noen negative. Litt prat med han i butikken er ikke å kjenne en innvandrer.

Innvandreres gruppetenkning er et like stort problem som nordmenns gruppetenkning, men begge deler kan naturligvis (som oftest) overvinnes.

Offentlig politikk for et helt, samlet land

Jeg har fortsatt til gode å se statistikk på integrering som handler om noe utover arbeid. Jeg har heller ikke sett integreringsprogrammer som spesifikt handler om innvandreres skepsis mot andre. Jeg tror at for å skape et helt, samlet land, må vi også gjøre folk oppmerksomme på sin egen skepsis og ikke bare snakke om nordmenns rasisme. Jeg tror også at tiltakene listet opp under vil bidra.

Obligatorisk norskkurs for alle asylsøkere mens de venter på svar. Da blir vi også kvitt endel svart arbeid og vi får nytten av at det i mange land vil være tidligere asylsøkere som kan norsk.
Hvordan og hvorfor bli kjent med norske som pensum i introkurset for innvandrere.rasistbilde
Rasismen i oss alle som tema på introkursene. Historie og lignende voksenopplæring kan kuttes.
Masse penger til norskkurs for voksne.
Bydelskaféer á la litteraturhuset med program som gjør at alle føler seg velkommen og folk treffes på tvers av grupperinger. Kurs i diabetes med både somalisk og urdu-tolk samtidig f eks, slik at begge grupper møter opp.
Kreve at alle organisasjoner skal være åpne for medlemmer fra andre folkegrupper, ikke støtte f eks organisasjoner for «pakistanere med psykiske problemer».
Slutte med egne gratis tilbud som bare er til én gruppe blant innvandrere. Etter tretti år i Norge må pakistanske menn ha egne treningsgrupper? Er det så fryktelig å trene sammen med andre folkegrupper?
Barselgrupper ledet av helsesøstre som møtes på sentrene, slik at også innvandrerkvinner deltar.
Kurs for småbarnsforeldre.
Obligatoriske vennegrupper ved skoler.
Foreldremøter som handler mye om å bli kjent med hverandre.
Opplæring av arbeidsgivere i hva de kan kreve av folk med en annen religion og hvordan de kan få innvandreransatte til å bli med fredagspilsen.
Sørge for at jobber som mange innvandrere har er like godt betalt og har like gode arbeidsbetingelser som andre jobber.
At det skal være tillatt å gi bot til beboere som ikke blir med på dugnad.
Mindre støtte til ulike menigheter.
Krav om 50% elever fra andre religioner ved privatskoler.
Være ivrigere med å få innvandrere til å sende barna sine på sommerskole.
Kutte ut sommmertiltak som ingen barn benytter seg av og finne på noe annet for de barna som henger hjemme hele sommeren.
Forbud mot søskenbarnekteskap.

Noen forskningsprosjekter:
http://www.forskning.no/artikler/2013/februar/349462

http://www.forskning.no/artikler/2005/mai/1117015807.07

http://www.forskning.no/artikler/2012/februar/314843

http://www.forskning.no/artikler/2009/mars/213887

Det som heter minimal group experiments foregår slik: Mennesker blir inndelt i to tilfeldige grupper og fortalt «dere er en gruppe og de der er en annen gruppe». Vips! Så blir de til to grupper! Og misliker de andre littegrann. http://en.wikipedia.org/wiki/Minimal_group_paradigm

Avisinnlegg: http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Drommen-om-Norge-og-et-fritt-samfunn-7258416.html

Reklamer
Categories: Uncategorized | Stikkord: , | 1 kommentar

Innleggsnavigasjon

One thought on “Rasismen i oss alle

  1. Et fint, lite intervju med Fredrik Barth om forskjellen mellom rasisme og fordommer: http://old.dagogtid.no/nyhet.cfm?nyhetid=1135

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.