Toove forsøker å forstå

Jeg forsøker å forstå den siste forskningen på ME. Siden jeg ikke kan mye om immunforsvaret er det mange nye ord og mange sammenhenger å lære seg. NB! Ikke ta alt jeg sier her for god fisk! Dette er så vanskelig, så det skulle ikke forundre meg om jeg har misforstått noe. Dette skrev jeg før jeg fant intervjuet fra Phoenix Rising. Må si at det intervjuet er mye bedre. Se forrige innlegg. Legger likevel ut dette. Hvis jeg leser masse om dette her, fra flere vinkler, vil jeg kanskje forstå det til slutt?

Rituximab-studien

Den studien de fleste ME-syke nå har forhåpninger til er en studie som gir en kreftmedisin, Rituximab, til ME-syke. Fluge og Mella har publisert en liten studie med femten personer, her:

Benefit from B-lymphocyte depletion using the anti-CD20 antibody rituximab in chronic fatigue syndrome. A double blind and placebo-controlled study.

I denne studien fikk 30 personer med CFS eller ME enten Rituximab eller saltvann, to ganger med to ukers mellomrom. De fikk oppfølging i ett år. Rituximab er en kreftmedisin som fjerner B-lymfocyttene – den er anti-CD20 antigen. Dvs 15 personer fikk faktisk Rituximab. Av disse ble 10 bedre av selvrapportert generell slitenhet. Også to av de som ikke hadde fått Rituximab sa de hadde blitt bedre. Det tok fra to måneder til nesten et år før de ble bedre.

Sitat: Konklusjon: Den sene responsen som ikke startet før etter 2 til 7 måneder etter behandling, til tross for rask minsking av antall B-celler, antyder at CFS er en autoimmun sykdom og det kan ha sammenheng med den gradvise elimineringen av antistoffer mot selvet (autoantibodies) som kommer før den kliniske responsen.

Dessverre fikk ikke Fluge og Mella penger til å lage en større studie på ME og Rituximab. ME-foreningen og Maria Gjerpe har startet hver sin innsamling for at studien skal komme igang. Se http://www.meyou.no/ og http://me-forskning.no/

Hva er disse B-cellene?

En video som forklarer hva B-celler er. Adresse https://www.youtube.com/watch?v=XFjVfELyrKo

Her står det om Rituximab i engelsk wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Rituximab Og her står det om proteinet på utsiden som kalles CD20 http://en.wikipedia.org/wiki/CD20 Og her er en blogg med masse interessant stoff om immunforsvaret: http://immunglimt.no/

B-celler eller B-lymfocytter er altså en del av immunforsvaret. Stamcellene i beinmargen lager masse forskjellige typer celler, deriblandt B-cellene. Vi har også noe som heter T-celler eller T-lymfocytter, som har en litt lignende funksjon, men som modnes i brisselen (thymus). B-cellene blir ikke laget fiks ferdige, men går gjennom en modningsprosess, der de etterhvert blir preget og får sin spesielle oppgave, f eks å ta inntrengere/virus med grønne paraplyer. Noen andre B-celler får i oppgave å ta virusene med gule paraplyer. Det gjelder at vi ikke har B-celler som tar våre egne cceller. Før de har fått en egen oppgave kalles de naive. Hele tiden dannes det nye og de gamle dør. Det gjelder å være up-to-date! Det tar rundt 40 dager å bytte ut alle B-cellene.

Rituximab ødelegger både normale og unormale B-celler, dersom de har proteinet CD20 på utsiden. Det er ingen som vet akkurat hvordan det virker, ifølge Wikipedia. Slik er det i mye av medisinsk vitenskap. Så vidt jeg kan forstå har alle B-celler i et visst stadium av modningen dette proteinet på utsiden. Ikke de helt nye, naive B-cellene, men heller ikke de B-cellene som har fått sin spesialoppgave.

Av disse immuncellene som angriper fremmede har flere typer, også noe som heter NK-celler eller natural killer-cells. T-celler kan også deles i forskjellige typer, bl a CD4 og CD8. De er det vi kaller hvite blodlegemer. HIV-viruset bruker CD4-cellene.

Noen studier som viser avvik i immunceller hos ME-syke

Screening NK-, B- and T-cell phenotype and function in patients suffering from Chronic Fatigue Syndrome

Info fra instituttet som gjorde undersøkelsen:
http://www.irsicaixa.org/es/se-identifican-8-moleculas-que-podrian-servir-para-mejorar-el-diagnostico-del-sindrome-de-fatiga-cro

Dette er en undersøkelse av 22 personer som har symptomene nevnt i Fukuda-kriteriene. Dvs mer enn bare slitenhet, de har også lysømfintlighet, magetrøbbel, smerter osv.  De ble sammenlignet med 30 vanlige mennesker. De som hadde CFS (kronisk tretthet) hadde like mange T-celler, B-celler og NK-celler som de vanlige, bortsett fra at forholdstallet mellom CD4+ og CD8+-celler var annerledes. Antall ulike typer B-celler var likt i denne undersøkelsen. Det som virkelig var ulikt her var at de med CFS hadde økt nivå av T-reguleringsceller (CD25+ eller FOX3+) type CD4 T-celler og lavere proliferative respons både in vitro og in vivo. Herregud, nå må jeg finne ut hva det betyr. Skriver svaret lenger ned. Dessuten hadde CD8 type T-celler fra folka med kronisk tretthet mye lavere aktivering og antall effektor-minne-celler. NK-cellene hadde høyere uttrykk for NKp46 og CD69, men derimot lavere uttrykk for CD25 i alle undergruppene av NKceller. I det hele tatt kunne man klart se hvem som hadde CFS og hvem som ikke hadde det ut fra hvordan T-cellene og NK-cellene var.

Immunological abnormalities as potential biomarkers in Chronic Fatigue Syndrome/Myalgic Encephalomyelitis

Her ble 95 syke sammenlignet med 50 friske personer. De ble undersøkt for omtrent det samme som i forrige prosjekt. De som hadde CFS/ME hadde merkbar økning i  IL-10, IFN-γ, TNF-α, CD4+CD25T celler, FoxP3 and VPACR2 uttrykk. Derimot lavere cytotoksisk aktivitet av NK celler og CD8+T celler og NK fenotyper, især CD56 NK celler var det mye mindre av hos de syke. Det var også færre av granzyme A og granzyme K expression.  Uttrykksnivåer av perforin var merkbart økt hos de syke sammenlignet med de friske.

Natural Killer cells – NK-celler

Allerede i 1987 var det noen som fant ut at NK-cellene hos folk med kronisk utmattelsessyndrom var annerledes enn hos andre:

Phenotypic and functional deficiency of natural killer cells in patients with chronic fatigue syndrome M Caligiuri m.fl.

41 pasienter med kronisk tmattelsessyndrom eller «kronisk aktivt Epstein-Barr virusinfeksjon» og 23 kontrollpersoner av samme alder og kjønn ble testet. Pasientene hadde lave nivåer av  NKH1+T3- (minus) lymfocytter, den typen NK-celler det pleier å være mest av hos vanlige folk. pasientene hadde normalt antall NKH1+T3+ (pluss) lymphocytes, noe det pleier å være lite av hos vanlige folk. Diverse eksperimenter viste at CFS-folkas celler var notorisk elendige til jobben sin: å drepe.

Natural killer cells and natural killer cell activity in chronic fatigue syndrome. Dessverre er ikke resyméet særlig interessant, det står bare at de har funnet ut noe rart og har en hypotese. Jeg håper at vi snart får et system hvor vi kan få lese medisinske artikler uten å måtte betale en gang til. Først over skatteseddelen og så for å kjøpe bladet.

Decreased nitric oxide-mediated natural killer cell activation in chronic fatigue syndrome. Ogawa, Nishiura, Yoshimura m.fl.

NK-cellenes funksjon ble undersøkt hos 20 med CFS og sammenlignet med 21 friske personer. Med behandling med L-Arg økte NK-cellenes aktivitet masse hos de friske kontrollpersonene. Det samme gjaldt ikke hos de som hadde CFS. Det samme skjedde med S-nitroso-N-acetyl-N-penicillamine. Dvs en mulig dysfunksjon i NK-cellene hos CFS-pasientene som har med NO-omsetning å gjøre.

65 med CFS/ME og 21 friske ble undersøkt tre ganger i løpet av ett år. Ved alle undersøkelsene hadde pasientene mye lavere NK cytotoksisk aktivitet enn de friske kontrollene. Ved de to første undersøkelsene hadde de også mye lavere antall  CD56 CD16- NK celler.
Ved den første undersøkelsen fikk pasientene noe som skulle gjøre at cellene skulle dele seg og da fikk de en markant økning i IL-10, IFN-γ and TNF-α. Ved annen gangs undersøkelse hadde pasientene en merkbar senkning i antall IL-10 og IL-17A, mens ved tredje gangs undersøkelse hadde pasientene økt antall IL-2. Rent generelt hadde pasientene lavere cytotokisk aktivitet ved den siste undersøkelsen. Dvs at som tiden gikk ble aktiviteten til NK -cellene senket. Ble pasientene dårligere?

Decreased natural killer cell activity is associated with severity of chronic fatigue immune dysfunction syndrome. Ojo-Amaize, Conley, Peter

50 friske og 20 pasienter med CFIDS (med kriterier fra Center for Disease Control and Prevention i Atlanta) fikk målt blodet in vitro uten at legene visste hvilken prøve som hørte til hvem. Pasientene ble inndelt i tre grupper ettersom hvor syke de var. Jo mer alvorlig syke folk var, jo lavere NK-celle-aktivitet hadde de.

Daily cytokine fluctuations, driven by leptin, are associated with fatigue severity in chronic fatigue syndrome: evidence of inflammatory pathology

av Elizabeth Ann Stringer, Katharine Susanne Baker m.fl
Ti friskekvinner og ti som oppfylte Fukuda-kriteriene for CFS ble tatt blodprøve av 25 dager på rad. Samtidig rapporterte de om hvor bra de følte seg. Det var klar sammenheng mellom de dagene de følte seg elendig og leptinnivåene hos seks av pasientene og en av de friske kontrollpersonene.

Men betyr det egentlig noe?

Cellular Immunity in Monozygotic Twins Discordant for Chronic Fatigue Syndrome Daniel Sabathm Serve Barcy m.f

De greide å finne 22 eneggede tvillingpar med minst én med kronisk utmattelse og sammenlignet med 11 friske tvillingpar. Det står ikke hvilke kriterier de brukte for å kunne kalle sykdommen CFS, og det står heller ikke nøyaktig hva de testet for. Resultatet viste hvertfall at CFS-tvillingene hadde litt flere  CD62L+ T celler i flere av T-cell-typene, og forskjellen der det var én frisk og én syk tvilling var større. De undersøkte 48 forskjellige markører.

Lurer på om resultatet her betyr at endel av disse immuncellene uansett varierer endel mellom folk av arvelige grunner, noe som gjør det vanskeligere å tolke resultatene, naturligvis. Denne studien skulle jeg gjerne lest hele av.

 
Reklamer
Categories: helse | 3 kommentarer

Innleggsnavigasjon

3 thoughts on “Toove forsøker å forstå

  1. Alltid interessant med nye vinklinger. Likte godt dette fra artikkelen: «Science is based upon observation of nature at its core. Evidence based medicine is far off this target today. » hehe

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.