Det rene narkoreiret

Som sagt ligger jeg mye til sengs med et skjerf over øynene og kan ikke gjøre annet enn å tenke. Så jeg har planlagt forskjellige ting, bl a et behandlingssenter for narkomane. Egentlig kjenner jeg ingen narkomane, men det er vi som vet minst som mener mest, er det ikke?

——————————————————————

Det skal være i et stort gammelt herskapshus på landet.

Det kan være femti narkomane på en gang, men de tas inn 9 om gangen og deles i tre grupper.

Gruppene

De som er på samme gruppe skal ha endel aktiviteter sammen, slik som noen rådgivningstimer, eller kjøkkentjeneste. De vil være ansvarlige overfor hverandre og må si fra til de ansatte om en av dem har problemer av noe slag.

Når det nærmer seg slutten på oppholdet må det lages nye grupper ut fra hvor de skal bo.

Maten

I avrusningsperioden er de i en egen avdeling og har eget spiserom. Til å begynne med får alle en introduksjonsdiett. Masse kraft, grønnsaker uten salisylater og oksalat: Dvs mye kål, salat, pak choi. De får litt ost hver dag for at ikke abstinensene skal bli for tøffe. Når abstinensperioden for rus er over må de slutte med ost også. Ikke noe sukker eller enkel stivelse. Kjøtt og fisk. Ikke frukt.

Når det verste er over kan de begynne å eksperimentere med maten. Først prøves ut grønnsaker med salisylater. Hvis noen reagerer på det, da vet de, og kan unngå det. Deretter introduseres frukt. Alle må bruke noen dager på å kjenne etter om de tåler frukt. Så introduseres stivelse, men ikke melk og gluten. Syltetøy og sukker og oksalat får de ikke før helt til slutt under oppholdet. Det er like greit å prøve å holde oksalatnivået lavt eller hvertfall middels også under mesteparten av oppholdet, ettersom det gjerne tar litt tid før oksalatet går ut av kroppen. Melk og gluten må de holde seg unna i et helt år for å finne ut om de tåler det, men det spørs vel om de kan være på et slikt senter så lenge.

Når de har blitt friske nok må de ha kjøkkentjeneste, og det må brukes endel penger på maten slik at de kan lage god mat. Thailandsk mat med økologisk kylling. Indisk karri med papadam. Fenalår og fårikål. På slutten av oppholdet er det lov med vin i maten.

Trening

De må selvsagt trene med en gang de er i stand til det. I en korridor med fin utsikt skal det være en rad med treningssykler og romaskiner. I nærheten er resten av treningsrommet med forskjellige apparater. Det må være en trampoline der. Renser opp i hodet å hoppe litt!

Det må være en personlig trener som er ansatt og hjelper til, helst en fysioterapeut som også kan yoga eller lignende rolige treningsformer for de som er dårlige.

De som vil kan sette seg opp som diskjockey for treningsrommet, og må skrive ved siden av hva slags musikk de kommer til å spille. Så kan de som liker heavy rock trene sammen og de som liker Ole Ivars trene etterpå.

Det må også være utetrening, med to hester og gjerne en ekte robåt. Best å unngå sykler inntil vi vet at de ikke kommer til å stikke av og kjøpe seg noe på nærmeste tettsted.

Floating

Det er lettere å slutte med stoff når kroppen har nok magnesium. Faktisk en god del forskning på det. Mange rusmisbrukere er jo også urolige osv, kanskje det kan hjelpe dem med dietten og magnesium? Med så mange som femti pasienter/klienter/innlagte/gærninger er det nok best med tre floatingbadekar, slik at alle kan bade hver dag, hvertfall i begynnelsen. Det er best å ha dem i nærheten av treningsrommet, slik at de kan gå rett fra dusjen og over i floatingrommet.

Rådgiver

Av og til får de snakke med en coach eller psykolog eller rådgiver. Han/hun skal hjelpe til med å ordne opp økonomiske problemer, familiekrangler og jobbmuligheter eller generelle framtidsønsker.

De må også øve på hva de skal gjøre når det kommer en fristelse i deres vei. Mye kan gjøres i grupper, med en leder, så kan de gi hverandre råd og støtte hverandre.

Familietimer

Familien får komme på besøk. De får også opplæring i glutenfri matlaging og rådgiver er tilgjengelig for å rydde opp i gamle problemer. Det blir arrangert egne barnedager hvor en gruppe foreldre med barn drar på tur, tar med hestene kanskje osv. Det må være en eller to små overnattingsleiligheter hvor de kan komme en dag eller to.

Rengjøring

De må vaske huset selv. Noe må de jo ha å ta seg til.

Hobby

De må jo også finne en annen interesse enn rusen. Rådgiveren er nyttig her. Hestene er jo en ting, men folk er jo opptatt av så mye rart. Institusjonen må ha litt penger til å hobbyrom og å hjelpe folk å finne ut av hva slags interesser de har. Et stort bibliotek, med både vanlige romaner (som de narkomane kan kjøpe selv etterhvert) og bøker som står på pensum i forskjellige profesjonsutdanninger. Kjekt å kunne kikke litt på førskolelærerbøkene før du satser tre år.

Kanskje også et verksted med mulighet for å skru på en gammel bil eller noe?

TV

Jeg har også planlagt opphold på rehabiliteringssenter for folk med ME og fibromyalgi. Det ligner litt på dette, men der ville jeg ikke ha noen TV. Det er bra å få litt tid til å tenke og å ikke fylle hodet med bråk hele tiden. Vet ikke om det vil gjøre noen forskjell for narkomane. De må jo også være på dette stedet mye lenger, helt til de er nokså trygge på de kan klare seg ute, mens ME og fibro-folka bare trenger å være på et senter i åtte uker kanskje. Jeg har vært en gang i tre uker, men det var altfor kort. Men det er klart – de må ha barnepass og slikt om det skal være lenger, for tungt narkomane er ikke det så viktig.

Lege

Mange narkomane har store ernæringsmangler. Dette må jo sjekkes ut. Og andre sykdommer – infeksjoner eller annet. Det må være en lege som kjenner til biomedisin og leter etter årsakene til symptomene istedenfor å bare døyve symptomene. Hvis de må ta psykofarmaka istedenfor narkotika er de jo like langt.

Ettervern

Ettervern er vel noe av det viktigste. De får ikke flytte ut før de har ting på stell. En rådgiver fra huset kommer på besøk ofte i begynnelsen. De har også faste treff  med andre som bor i nærheten, for å støtte hverandre. Det gjelder å ha noe annet å gjøre og å finne en ny omgangskrets. Og fortsette å trene på hva de skal gjøre når gamle kompiser sier: «– bare litt skader vel ikke».

Bildet er fra http://www.naturhov.dk/prod/hov_boots-filer/problemfri_vinter_ridning_web_st.gif

Reklamer
Categories: Uncategorized | Stikkord: | 2 kommentarer

Innleggsnavigasjon

2 thoughts on “Det rene narkoreiret

  1. Lavendel

    Hei Toove, nå har jeg lest rundt hos deg i flere dager, om lego, magnesium og nå også en behandlingsklinikk for narkomane – og det får meg virkelig til å tenke. Der ligger du, liksom, og er ute av stand – og allikevel tenker du ut så fantastisk fine saker som dette, og klarer å formulere det på skrift også! Alt jeg har lest er like interessant, sikkert fordi du tenker langsommere og ikke har krefter til overdrivelser, til å være fornærmet eller selvgod. Det er utrolig verdifullt at du orker å skrive tankene ned og poste dem, så noen kan finne dem. Jeg fant deg bare fordi jeg trodde jeg manglet magnesium og lette etter symptomer på det.

    Om det ikke var så plagsomt for dem som har ME, så burde samfunnet til enhver tid ha noen kloke mennesker liggende med et skjerf over hodet for å tenke over viktige ting, på en slik sakte og grundig måte. Tusen takk for det!

  2. Å, det var virkelig pent sagt. Tusen, tusen takk for så hyggelige og oppmuntrende ord. Så fine ord kan jeg leve lenge på.
    Og så håper jeg at du fant ut av hva som er problemet ditt. Hvis det er magnesiummangel er det hvertfall greit å ordne, selv om det kanskje er kronisk mangel og krever konstant tilskudd.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.