Feminisme, kortisol og magnesium – oppsummering

Dette blir nok et litt rotete innlegg.

http://maddam.no/2012/09/forskning-pa-menn-gir-syke-kvinner/  Dette blogginnlegget fikk meg til å tenke på hvor forskjellige menn og kvinner kanskje er inni. Jeg har tidligere lest at kvinner reagerer annerledes på stress enn menn, blant annet tåler de dårligere å leve i et vanskelig ekteskap.

http://videnskab.dk/krop-sundhed/hunkon-mest-modtagelige-over-stress

http://www.forskning.no/artikler/2008/januar/1199362830.69 Kortisol i dårlige ekteskap

http://www.forskning.no/artikler/2011/juni/291850 Etter en krangel

Som sagt, er jeg overbevist om at den nedre grensen for kortisol er satt for lavt. Men jeg klarer ikke finne noen diskusjon om nivåene. En dag finner jeg det nok, da skal jeg skrive om det 🙂 Kan det være at dette med langvarig stress (fysisk eller psykisk) som gir lavt kortisol er litt lite kjent i Norge?

Jeg finner ikke så mye om det i tidsskriftet for den norske legeforening. Først og fremst artikler om akutt binyrebarksvikt og noe om addisons og hvilke piller man må ta. Men ingenting om hva man skal gjøre hvis man er i en mellomfase: Heldigvis ikke så syk at jeg er døden nær eller må ta farlige piller.

Psykiske sykdommer

Denne artikkelen (på norsk) forteller om sammenhengen mellom bipolare lidelser og schizofreni og kortisol. Har du det ene problemet, er sannsynligheten stor for at du også har det andre problemet. Nils Steen fant ut at folk med disse psykiske lidelsene bryter ned kortisol fortere enn andre, og derfor kan være mer mottagelige for stress. Spørsmålet er da om det også kan gjelde andre mennesker, som ikke har psykiske problemer? Bipolar og schizofreni er jo ganske ulike tilstander, så da kan det kanskje også gjelde en tredje tilstand?

Nils Eiel Steen Cortisol metabolism and release in bipolar disorder and schizophrenia spectrum disorders. 

Her er en artikkel om en dame som ble psykotisk rett og slett av mangel på magnesium etter en operasjon på biskjoldbruskkjertelen:

Magnesium deficiency in hyperparathyroidism: case report of toxic psychosis. J K Jacobs and C R Merritt, 2nd

Tinnitus – øresus

Til og med tinnitus har sammenheng med kortisol:

Cortisol suppression and hearing thresholds in tinnitus after low-dose dexamethasone challenge, Veerle L Simoens and Sylvie Hébert

Pasienter med tinnitus ble sammenlignet med lignende mennesker uten tinnitus. De ble gitt dexamethasone, som er et middel som hjelper til å undersøke hva som skjer med kortisol i kroppen, utover bare nivået. Dexamethasone binder seg til reseptorer utenfor blod-hjerne-barrieren slik at kortisolutskillelsen forandrer seg. Disse pasientene fikk litt dexamethasone om kvelden den første dagen. Både de med og uten tinnitus hadde lignende kortisolnivåer til å begynne med, men etter at de hadde fått dexamethasone hadde øresusfolka lavere kortisolnivåer og det i lengre tid.

Resultatet antyder at folk med øresus kanskje er mer sensitive mot stress.

Her står det om hva dexamethasone er: http://en.wikipedia.org/wiki/Dexamethasone_suppression_test 

Magnesium, hyperparathyroidisme og lavt kortisol – PTH

Endocrine physiology of electrolyte metabolism. Dawson KG.

Dette handler egentlig om en masse mineraler. Alle disse mineraler henger sammen, og hvis du mangler det ene kan du ha vanskeligheter med ordentlig opptak av det andre. Magnesiumnivåer faller når man har hyperaldosteronisme (for mye adrenalin-lignende stoffer), hyperparathyroidisme (HPTH; gir ADHD-lignende symptomer), diabetisk keto-acidocis i tillegg til naturligvis ren ernæringsmangel. Dersom man også har kaliummangel kan ikke det rettes opp før magnesiummangelen er ordnet.

Min kommentar: Biskjoldbruskkjertel betyr egentlig kjertel-ved-siden-a-skjoldbruskkjertelen og har bare en geografisk sammenheng med skjoldbruskkjertelen. De ligger ved siden av, men har en helt annen funksjon: De regulerer blant annet kalsiumnivået i blodet ved å utskille hormonet PTH – parathyroid hormon. Man kan ha to typer hyperparathyroidisme: primær og sekundær. Ved primær type er det en svulst som bør opereres. Ved sekundær type kan det være for eksempel en infeksjon som gjør det. Da hjelper det rett og slett å ta magnesiumtilskudd! 🙂

Dessverre har jeg rota bort forskningsreferansen. Den var fra 60-tallet. Ser ut som om det er glemt. Skal legge det inn his jeg finner den igjen.

Kortisol og allergier

Det er mulig at lavt kortisol gir en tendens til mer allergi – eller kanskje det er allergier som gir lavt kortisol?

Med Hypotheses. 1994 Mar;42(3):183-9. Mild adrenocortical deficiency, chronic allergies, autoimmune disorders and the chronic fatigue syndrome: a continuation of the cortisone story. Jefferies WM.

Sitat: «Det har fått lite oppmerksomhet at pasienter med problemer som blir bedre når man gir store farmakologiske doser av glucocorticoider, slik som kroniske allergier og autoimmune sykdommer, kan ha en liten mangel på kortisolproduksjon eller en annen feil i kortisolomløpet. Likefullt ble det allerede for mer enn 25 år siden rapportert at pasienter med reumatologisk artritt ble bedre med små, fysiologiske doser med kortisol elelr kortison acetat, og at pasienter med kroniske allergiske sykdommer eller uforklart kronisk slitenhet også ble bedre med slike små doser. Det siste ble rapportert for over 15 år siden. Det antyder at disse problemene kan ha sammenheng med mild binyretretthet. Mulige årsaker til at disse rapportene ikke blir bekreftet eller nevnt i medisinsk litteratur blir her gjennomgått, og det blir diskutert behovet for flere studier på den mulige sammenhengen mellom mild kortisolmangel eller dårlig utnyttelse av kortisol og muligens andre binyrehormoner og utviklingen av disse sykdommene.»

Hmm. Og hva har egentlig skjedd siden? Jeg ser på noen steder at det står om allergi og lavt kortisol som en sannhet, mens jeg finner egentlig ikke mye forskning på det. Skal se mer etterhvert.

Oppsummering om magnesium

– Magnesium er veldig viktig i kroppen vår.

– Det beste er å få i seg masse grøntfor.

– Hvis det ikke er nok for deg å spise grønt, er det ikke farlig å ta kapsler. Du tisser ut det som er til overs.

– Det er farlig å ta mange kapsler på en gang (for nyrene)

– Noen mennesker har dårlig opptak av magnesium, da kan det være lurt med fotbad/bad i magnesiumsulfat. Kjøpes billigst på Felleskjøpet.

Siste: Visstnok skal snart Urtesenteret få inn den sorten magnesiumtilskudd som er lettest å oppta.  urtesenteret.no

Det er magnesiumvarianten som omtales her.

Video om å teste seg for magnesium: https://www.youtube.com/watch?v=eXhUeRFE-kg

Oppsummering om lavt kortisol

– Kortisol er et stresshormon. Når vi har levd med stress en stund, enten det er fysisk stress (infeksjon f eks eller allergier vi ikke tar hensyn til) eller psykisk stress, kan vi få det som kalles «slitne binyrer» og for lavt kortisolnivå.

– Du kan få symptomer selv om nivået er innenfor normalområdet.

– Den beste behandlingen er å hvile, unngå alt som stresser deg inkludert infeksjoner og allergier og psykisk stress, samt spise sunt.

– Suppe kokt på kraft, gryteretter, vær forsiktig med alt som får blodsukkeret opp og ned, forsiktig med alkohol, forsiktig med kaffe, sjokolade, pepper, alt mulig som er oppkvikkende.

– Ta vitamin B5. Pass på at du ikke har annen vitaminmangel, magnesiummangel eller ubehandlede problemer som stoffskifteproblemer. Mange trenger ekstra salt.

– Pass på at du får nok søvn.

 

————————————————————————–

Om forhold til eget utseende i evolusjonært perspektiv https://taansvarfordegselv.wordpress.com/2012/06/29/se-deg-i-speilet/

Om kjønnsidentitet https://taansvarfordegselv.wordpress.com/2012/07/02/blatt-eller-rosa-nar-mamma-blir-en-liten-gutt/

Brev til Lego om bedre leker, m svar: https://taansvarfordegselv.wordpress.com/2012/07/03/jeg-er-gutt-jeg-liker-rosa-ergo-rosa-er-en-guttefarge-om-lego/

Bildet er av AnnaKika på Flickr

Reklamer
Categories: helse | Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , | 6 kommentarer

Innleggsnavigasjon

6 thoughts on “Feminisme, kortisol og magnesium – oppsummering

 1. En engelsk artikkel om hvordan bl a smertestiellende virker ulikt på menn og kvinner. Jeg er veldig glad jeg fant ut av det med diett så jeg ikke trenger å ta så noe særlig smertestillende.
  http://www.nytimes.com/2013/03/17/opinion/sunday/women-and-the-treatment-of-pain.html?_r=0

 2. Så kjekt å finne noen som er enige med meg når det gjelder den nedre grensen for kortisol. Har funnet 3 forskjellige referanseverdier fra 3 forskjellige laboratorier her i Norge, og alle er forskjellige. Haukeland opererer ikke med nedre grense i det hele tatt. Aker sier 3.5 – 27, og Helse Midt-Norge sier 6 – 29. Ser man derimot til England, så sier de 12 – 22.
  En annen ting er jo at dette fører med seg samme problem som stoffskifteproblemer. Folk som kommer til legen med typiske symptomer på stoffskiftet, tar prøver, og får vite at det er ikke det som er problemet, for de er innenfor referanseområdet. Men kanskje de ligger lavt i området, og burde ligge høyt.
  Det samme må jo gjelde for kortisol. La oss si at 3.5 – 27 er rett. (Noe jeg tror er for lavt) Da sier legen at hvis man har 3.6, så er man frisk, men hvis man har 3.4 så har man Addison. Det henger jo ikke på greip. Min siste måling va 4 om morgenen, og 0.5 om kvelden. And I usually feel like crap.

  Det ligger litt info om dette på siden min. 🙂

 3. Det var interessant med veldig forskjellige referanseverdier. Jeg elsker internett, hvor vi «vanlige» mennesker kan hjelpe hverandre. Mye nyttig både om binyrer og annet på siden din. Fin video også av han der Fathead 🙂 på siden din. Nyttig for mange å se. Især journalister.
  Jeg har veldig vanskelig for å få inn avisinnlegg om medisin, men får inn masse innlegg om integrering, så det kan ikke være måten jeg skriver på. Jeg tror at journalister ikke forstår hvor viktig det er for samfunnet at legene ikke alltid gjør jobben sin, at de er for autoritetstro og ikke er åpne for å se på annet enn det de lærte på skolen. At maten påvirker oss burde ikke være alternativt, f eks.
  Jeg er sikker på at minst 20 % av langtidssyke/trygdede kunne ha vært friske i dag om vi hadde forsket litt mer på biomedisin og diett og kortisol osv og litt mindre på «psykobabbel». istedenfor å forske mer på kroniske sykdommer får vi bare høre masse mas om at «vi må forberede oss for eldrebølgen» så dere må bare gå ut i jobb, det er uansett bare innbildning.
  Unnskyld, annet tema. Dagens utblåsning 🙂

 4. Benedikte

  Veldig interessant å lese!
  Jeg har og problemer, eller ME. Har du hørt om cortitrol? Jeg kom over det på en Facebook side, og prøver det. Jeg aner jo litt for lite, men det har virkning på meg, ved at jeg endrer døgnrytme. Fra b menneske til a. Dessverre hjelper det ikke på så mye annet av symptomer.
  Cortitrol er et kosttilskudd som skal hjelpe for høyt eller lavt cortisol. Dyrt og vanskelig å få tak i. Men interessant virkning.

 5. Hmm ser ut som om det er verdt å lære seg litt om cortitrol http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15877297

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.