Mel det er lett å lage surdeig med – injera

Oppskriften er fra boka Glutenfrie tradisjoner fra hele verden

Bland litt vann og salt i melet og la det stå noen dager. Rør litt hver dag. Melkesyrebakterier er dårlige til å svømme, og det hjelper dem derfor om du flytter litt på dem når de har spist den maten de har rundt seg 🙂

Når du har fått til en surdeigskultur kan du bruke den til å lage f.eks injera, uten å behøve å gjøre alle triksene (Triksene er bare hvis du vil ha dem helt perfekte og fantastiske, men det går fint uten).

Bare slums litt sammen, så går det nok bra. Det er ikke nødvendig å måle så nøye som i oppskriften. Hvis du har litt mer mel, blir de tykkere, hvis du har mindre blir de kanskje litt tynne. Men være nøye med vannkvaliteten. En del steder kan det være nødvendig å koke vannet i 20 minutter først og så avkjøle det.

Jeg bruker teff fra Bauck, bestilt fra Allergimat.no, fordi jeg ikke tåler den fra Jyttemel, men det betyr ikke at du må bruke det.

I boka står det også tips hvordan du skal lage startkultur (uten Sekowa), hvilke andre meltyper som egner seg og flere andre oppskrifter med surdeig.

http://www.sekowa.de/produkte.php

Injera

Injera er gjæra med melkesyrebakterier, lett og luftig. Endelig får vi nå kjøpt teff i Norge og kan lage ekte injera selv. Injera er fra Etiopia og Eritrea. Du må først lage startkultur, se side 80 i boken “Glutenfrie tradisjoner fra hele verden“.

Når du har ferdig startkultur er det nok å begynne å lage det omtrent en halv til én dag før.

Nok til 4 små pannekaker eller 1 porsjon.

  • 1 dl startkultur-deig
  • 3 dl vann
  • 1 dl teff

For å kunne lettere måle riktig mengde vann, må du først lage en tett deig med startkulturen din.

Mål opp en dl av startkulturdeigen din. Kna litt. Bland dette godt med vann og mel. Rør slik at luft kommer inn i røra. Sett det et varmt sted for at det skal gjære.

Når det er ferdig gjæret: Det skal lukte litt surt og helst ha bobler på overflaten. Hvis du rører forsvinner boblene, så det er ikke lurt.

Varm en takke eller stekepanne til ganske varmt. Ha et lokk klart.Olje panna lett. Hell røra rundt i sirkler til du får en passe stor pannekake. Den skal være omtrent 2 til 3 mm tykk. Boblene kommer fram etterhvert som den stekes.

Legg lokket på med en gang, På bildet ser du hvordan pannekaka er i ferd med å bli stekt i kantene. Når hele pannekaka har skiftet farge er den ferdig. Den skal bare stekes på en side.

VARIANTER

Du kan lage injera med andre meltyper, og du kan lage det med kjøpegjær, men da får det en annen smak.

SERVERING

I Eritrea og Etiopia lages kjempestore pannekaker, og sausen legges oppå pannekakene når maten blir servert. Det krever litt øvelse, så jeg har laget fire små istedenfor. Riv av mindre biter av pannekaka med høyre hånd og bruk dette som skje.

OPPBEVARING

Pannekakene holder seg i en uke i en tett boks eller pose kjøleskapet. Kan fryses.

 
Reklamer
Categories: mat | Stikkord: , | Legg igjen en kommentar

Innleggsnavigasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.