Finanskrisa

– kommer snart flere undringer, men vil bare skrive om noe annet først –

Skattesystemet!

Det får meg virkelig i harnisk. Blir du også opphisset av skattesystemet? De fleste som blir det, mener at de betaler for mye skatt, og at de selv skal bestemme om de vil betale for veier og skoler og sykehus, eller de er sikre på at byråkratiet kan minskes. Jeg derimot, lever jo av andres skatter, håper at skatten kan bli brukt på litt mer forskning på min sykdom slik at jeg en dag kan forsørge meg selv, og ergrer meg over arbeidsløsheten i Europa. http://www.vl.no/verden/koen-av-unge-ledige-vokser/

I hele Europa har vi det samme skattesystemet: Arbeidsgiveravgift og skatt på lønninger. Vi synes det er kjempelurt at kinesere lager alt vi bruker. Vi konkurrerer med land hvor staten så og si ikke gir noen service, hvor det nesten ikke er skatt å snakke om. Og så tror vi at vi ikke kommer til å få arbeidsledighet i Europa?

Det jeg tenker er:

Fortsette den tryggheten vi har med statlig «forsikring» i tilfelle noe går galt.

En utfasing til ingen personskatt og ingen arbeidsgiveravgift, slik at det ikke blir så dyrt å ansette folk.

Høy moms på varer. Moms som ikke er avhengig av pris (f eks 25 % på alle varer), men som er fastsatt på grunnlag av type ting. Slik at en genser på 100 kr vil bli f eks 600 kr med moms, mens en genser til 1000 kr da vil koste 1500 kr. I dag, med 20 % moms vil prisene være henholdsvis 120 kr og 1200 kr – dvs det er mye dyrere å kjøpe kvalitet som varer pga momssystemet.

Høy eiendomsskatt. Hva skal vi med alle disse husene overalt? Skatt som kun går på areal. Hvis det skal være dyrere skatt ettersom område man bor i vlir det hvertfall umulig for fattigfolk å bo på Frogner, og enda større forskjeller i bostedsadresse.

Høy skatt på drivstoff og strøm, slik at det ikke lønner seg å sende fisken til Kina for å bli filetert og så tilbake hit. Utrolig sløsing.

Og så ønsker jeg at alle land, inkludert Romania, skal gi en minstelønn til innbyggerne. http://www.bignam.org/BIG_pilot.html

Mange ting er med på å bestemme hvor mye penger en familie sitter igjen med: Fagforening og minstelønn naturligvis, antall barn, studielån, barnehagepris/aktvitetsskolepris, aktiviteter etter skolen, boligpris, transport, utgifter til medisiner… Alt dette kan justeres på forskjellig vis, og en hel del av det som virkelig koster er jo på mange måter avhengig av politikken som føres.

Det er f eks veldig dyrt å bo i Oslo fordi det ikke har blitt bygd så mye og fordi alle visstnok vil bo her. Men det handler kanskje mest om at arbeidsplassene er her? http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostlandssendingen/1.8279053 Hvver tredje vil egentlig ikke bo i Oslo. Noe er galt her.

Siden det nå er amerikansk valgkamp tenkte jeg det kunne passe med en video om en rik person som ikke betaler så mye skatt. Hvorfor amerikanere tror at det å være flink til å karre til seg mest mulig også betyr å være flink til å ta vare på fellesskapet, er mer enn jeg kan forstå.

Reklamer
Categories: Uncategorized | Stikkord: , , , , , | 4 kommentarer

Innleggsnavigasjon

4 thoughts on “Finanskrisa

 1. Og her er en ganske interessant blogg om økonomi. Dette innlegget handler om å leve over evne. Også ganske viktig. Det gjør vi også i Norge.
  http://www.finansfeber.com/blog/2012/07/24/Essensen-i-Eurosonen-i-ett-Genialt-Innlegg.aspx

 2. Jeg fortsetter å kommentere på min egen post:
  En hollandsk forsker mener Kinas system og manglende forbruk har skylda for finanskrisa http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.8293410
  Heleen Mees mener at den eneste måten USA kan komme ut av krisa på er å produsere ting folk i andre land vil kjøpe. Det var bare 8 prosent råtne lån i USA ifølge henne.

  Og vi kommer tilbake til den anonyme personene som skrev på E24:
  http://ektepenger.wordpress.com/2012/08/07/beste-kommentaren-jeg-har-lest-pa-e24/
  Her er en blogger til som likte samme kommentar, og har tatt med også resten av det herr Random person skriver, bl a «Verden kommer til å greie seg helt ypperlig uten en lat adel som ikke produserer noe men som lever i hedonistisk overflod. «

 3. Økonomisk teori er feil http://www.information.dk/494589 Capital in the Twenty-First Century av Thomas Piketty

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.