Jeg er nesten ikke her

Alt som fins er dannet av atomer. Atomene igjen består av protoner og elektroner. Elektronene svever rundt protonene som en sky, eller som månen rundt jorda. Vi kan ikke egentlig forstå hvordan det fungerer med hodene våre, som jo bare er laget for å forstå ting som er passe store for oss selv, sånn som en sommerfugl eller et fjell.

Atomene er så små at vi ikke har sjangs i havet å se dem, ikke heller med mikroskop. De er mer beregnet enn egentlig sett. Er veldig imponert over de som fant ut av hvordan metall og jord og luft og alt er skapt, med nokså gammeldagse hjelpemidler. Fra wikipedia: «Et menneskehår er omtrent 1 million karbonatomer tykt»

Forrige undring var om avstanden til sola. Det er ganske langt til sola. Hvis du nå tenker deg at inni atomene er protonene som sola og så svirrer elektronene elektronene rundt, laaangt unna. Fra wikipedia :«Basert på det som er beskrevet over har karbon(12C) en kjernestørrelse på ~2,8•10-15m mens kovalent radius er 7,0•10-11m eller en faktor 25 000 ganger større. Dette tilsvarer omtrent en ert (8 mm) i midten av et fotballstadion (200 m).» http://no.wikipedia.org/wiki/Atom

En ert i midten av et fotballstadion.

Likevel, når jeg tar på noe, kjennes det helt fast og hardt ut, det er der absolutt.

Hvis vi hadde kunnet organisere alle protononene og elektronene inni oss slik at de lå helt på rekke, slik at alle mellomrommene kom etter hverandre, da hadde vi kanskje kunnet gå rett gjennom en vegg. Vi måtte bare ha passet på slik at våre protoner ikke traff døras protoner, men at de havnet i mellomrommene. Men jeg klarer nok ikke det.

Hvis dere tenker dere at atomet er forstørret til et fotballstadion, er kjernen den lille erten dere ser på midten. Eller kanskje erten er for liten til å sees? Fra Wikipedia av Sandivas

Ukas undring er undringer som kanskje barn kan få i lekse? Litt vanskelige, men morsommere enn å lære om høstens farger hele tida.

Reklamer
Categories: ukas undring | Stikkord: | Legg igjen en kommentar

Innleggsnavigasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.