Hevn eller hjelp til et videre liv?

Det ser ut til at det blir mer og mer vanlig med erstatninger for både dette og hint. Jeg mener erstatninger er en uting. For det første: Hvordan kan du egentlig beregne erstatning for, la oss si, et barn som er drept på Utøya. Om du så skulle bli milliardær, kompis med Røkke og co, vil du aldri få tilbake barnet ditt. Folk som har mistet et barn har høyere dødelighet av alle mulige slags årsaker. Livet er urettferdig og penger kan må ingen måte rette opp alle vanskeligheter. http://spcare.bmj.com/content/1/3/306.full (Foreldres dødelighet)

Det er også et spørsmål om noen har skylda eller ikke. En person som tidligere kunne løpe omkring og så etter en påkjørsel må bruke rullestol har utvilsomt også tapt noe. Men hvorfor fortjener denne personen mer penger enn en person som har måttet bruke rullestol siden barnsben? Skal vi ikke ha et samfunn hvor alle får hjelp, uavhengig av hvordan ulykken skjedde?

Det gjelder om å bli skadet på arbeidsplassen istedenfor på vei hjem. Hvis du blir skadet på arbeidsplassen får du erstatning, hvis du falt i trappa hjemme må du betale rullestolrampe selv (eller kanskje få støtte fra NAV, hvis du er heldig). Dette oppmuntrer til juks, hvor folk later som om de er skadet på arbeidet. http://www.dinepenger.no/jobb-og-pensjon/skadet-paa-jobben-krev-erstatning/124138 Du vil også i Norge finne endel advokater som skryter av at de gjør dette bra. At firmaet/firmaets forsikringsselskap må utbetale en erstatning går ikke nødvendigvis utover den arbeidslederen som ikke har passet på at arbeidet ble utført forsvarlig. Det kan også være vanskelig å se at en skade kommer av arbeidet dersom det er noe som oppstår over tid, som f eks barnehageansatte som ikke lenger tåler bråk. Da vil disse menneskene komme ut dårligere økonomisk enn de som har falt ned en trapp på jobben eller andre skader som er enkle å diagnostisere. Hva med å straffe arbeidsledere direkte, for eksempel med samfunnsstraff i mindre alvorlige tilfeller? Hvis de vet de kan bli stilt personlig til ansvar vil folk kanskje ta arbeidslederansvaret alvorlig?

Nå har det ikke brent her hvor jeg bor på lenge, takk og lov, men det går rykter om han som satt i varetekt mistenkt for å tenne på brannen i Urtegata hvor seks personer døde.  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=541585

Han satt i varetekt ganske lenge, men ble frikjent fordi tvilen skal jo komme den tiltalte til gode. Det er godt mulig at det ikke var han som gjorde det, absolutt, det vet jeg ikke noe om. Han fikk visstnok en erstatning på over en million for å ha sittet i varetekt.  Det virker som om politiet hadde god grunn til mistanke. Det var ikke en tilfeldig fyr som ble arrestert. Tenk om politiet skulle nøle med å arrestere folk fordi det ikke er bomba sikkert at det er de som gjorde det? Vi har ikke dødstraff i Norge. Vi får mat og vann i fengselet, selv om varetektcellene ikke er helt bra. Jeg mener det er også en plikt å la oss bli arrestert når det er sterke mistanker mot oss. Som sagt: Livet er ikke alltid rettferdig og penger kan ikke hjelpe mot alt.

De som først sitter i varetekt og så blir frikjent for voldtekt får tilsvarende høye summer. Og vi vet jo at vodtektsdommer/frikjennelser så og si kun er bygd på hvem vi tror på. Mannens «Hun ville det selv!» Eller kvinnens «Ville jeg ikke det, så!» Mens dersom han altså blir dømt for voldtekt, kan kvinnen også få erstatning, men ikke så høy som man får etter en stund i fengsel. Det blir erstatning for tort og svie, nå kalt oppreisning, som du kan få i tillegg til menerstatning. Masse byråkrati for å få begge deler.

Så lenge det ikke er noen objektive måter å finne ut hvem av dem som løy, er det litt rart at juryens synsing er nok til å bestemme at mannen skal få en høy erstatning for tiden i fengsel. Vi har lett for å si «han var uskyldig» om han blir frikjent, men det vet vi jo ikke sikkert, like lite som vi vet om han var skyldig om han blir dømt.

Her er en link om erstatningsrett: http://www.jusinfo.no/index.php?site=default/721/1059/1079/1088

Bildet er rappa fra VG http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=541601

Reklamer
Categories: Uncategorized | Stikkord: , , , , , , , | 1 kommentar

Innleggsnavigasjon

One thought on “Hevn eller hjelp til et videre liv?

  1. Her er en artikkel som viser hvor rare utslag disse erstatningene får. Hvis alle hadde fått samme hjelp uansett, hadde denne kvinnen ikke sittet så dårlig i det.
    http://www.abcnyheter.no/nyheter/helse/090223/ma-regne-med-jobben-tar-helsa

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.