Jeg ser noe som ikke fins

Verdensrommet er ganske stort. Ingenting går fortere enn lyset. For oss ser det ut som om lyset ikke egentlig har fart, men bare vips! Er overalt.

Sola er så langt borte at det tar åtte minutter før lyset derfra når jorda. Så egentlig står sola opp åtte minutter før vi tror. Sola er den nærmeste stjernen. Noen av de andre stjernene er så langt borte at de egentlig ikke fins mer. For eksempel Betelgeuse, en av stjernene som er i Orions stjernebilde, har kanskje allerede eksplodert for over 500 år siden, uten at vi vet det, fordi lyset bruker så lang tid på den avstanden. Kanskje vi snart får se på himmelen det som skjedde for 500 år siden. Eller 400 år siden. Eller 790 år siden. Ikke en gang avstanden er helt sikker. Eller kanskje den ennå ikke har eksplodert?

Bildet er fra Geirs hytteblogg http://geir2m.blogspot.no/2011/01/fin-stjernehimmel-i-kveld.html  Linker under bildet. Dere ser en rad på skrå med tre stjerner. Det er Orions belte. Litt til venstre et godt stykke over er det en stjerne som lyser kraftig. Det er Betelgeuse. Eller altså restlyset etter Betelgeuse.

http://www.bangirommet.no/pages/news/betelgeuse.html

http://da.wikipedia.org/wiki/Betelgeuse

http://da.wikipedia.org/wiki/Lysår

Reklamer
Categories: ukas undring | Stikkord: , | 1 kommentar

Innleggsnavigasjon

One thought on “Jeg ser noe som ikke fins

  1. Mer om navnet Betelgeuse og hvordan det oppstod pga en feiloversettelse. Sannsynlgivis. http://www.saudiaramcoworld.com/issue/201005/arabic.in.the.sky.htm

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.