Krim og spenning – noe bra og noe dårlig

Jeg har lest endel krimbøker. De fleste er nokså dårlige. Likevel leser jeg dem som regel ferdig, mens vanlige romaner er det oftere jeg legger fra meg. En krimbok har i det minste en historie, noe du lurer på. Hvem gjorde det? Vil han bli tatt?

Mange krimbøker legger an på en fortellerstil som gjør at du tror historien ligger nær virkeligheten, selv om det naturligvis er flere  konspirasjoner enn i virkeligheten. De beskrevne menneskene er dessuten nokså ofte bare en klisjé, og jeg synes nok ikke alltid de er troverdige.

Men det verste er psykobabbelet! Mange krimforfattere tror visst at virkeligheten er som i psykologiens lærebøker. Jeg klarer stort sett nå å holde meg unna de verste psykobabbel-bøkene, men jeg lurer på hvor mye det har påvirket oss å lese alle disse bøkene? Etter tredve sånne bøker tror du vel nærmest at det er mors skyld at sønnen ble massemorder? Ganske mye skjer på veien til å bli et voksent menneske. Selv om folk med vanskelig barndom er overrepresentert blant forbrytere,  er vel overrepresentasjonen av ADHD-tilfeller og narkomane enda større?

Mordene er som regel fullstendig usaklige og noe som virkelig ikke skjer i virkeligheten. Det vanlige «to kamerater på fylla krangler om kortspill»-mordet er nesten fraværende. Det er jo også sjeldnere nå. I det hele tatt er det litt vel ofte at ressurssterke dreper for å beholde privilegiene, i bøkene altså, ikke i virkeligheten.

Og alle feilene politiet gjør, men likevel klarer de å finne skurken. F eks nå leste jeg to bøker av en amerikansk forfatter som har fått kjempegode anmeldelser. Politiet i boka gjorde til stadighet den helt grunnleggende feilen som gjorde at Christer Petterson ikke ble dømt: De viser fram bildet av antatt skurk til et vitne, uten å blande bildet med ti bilder av menn som ligner. Da Lisbeth Palme senere sa hun kjente igjen Petterson, var det umulig å vite om hun kjente ham igjen fra bildet eller fra kinoen. Slik fungerer hukommelsen vår. Faktisk er det nå nesten bevist at fortrengning ikke skjer, men falske minner skaper vi oss til stadighet.

Og så lurer jeg på om vi blir påvirket av at skurken nesten alltid er så innmari ond tvers igjennom, og ofte blir skutt til slutt. Nesten reklame for dødsstraff.

Under bildet de bra bøkene!

Bra bøker:

De bøkene som inspirerte meg til å skrive dette innlegget var Svermen og Grensen av Frank Schätzing.

Begge bøkene handler om miljøkriminalitet, de er gode og tjukke, masse kunnskap mellom to permer, fant ingen store feil, ingen ulogiskheter i historiene, morsomme og interessante og forskjellige mennesker er hovedpersoner, og de er ikke spesielt klisjé.  Grensen tar litt tid før det blir skikkelig action, da er den til gjengjeld veldig spennende. I Svermen begynner spenningen tidligere. I begge bøkene dør noen av hovedpersonene, så spenningen holder seg, ikke som i Dan Browns bøker feks som har åpenbare tullefeil (at gravitasjonen på jorda var lavere i urtida?), og hvor hovedpersonene er fullstendig usannsynlige og uten personlighet. Hvsi du liker spenning er de noe for deg!

Noe helt annet: Bøkene til Fred Vargas. Ikke særlig spennende krim, selv om hun har med den obligatoriske «helten roter seg helt alene ut i myra der morderen gjemmer seg i mørket». Men helten er veldig snål og morderne er ennå snålere. Begrunnelsen for mordene er kjemperare. Underlige mennesker som gir ganske morsomme bøker.

Krimbøkene til Qiu Xiaolong , derimot har også sine morsomme sider, men er først og fremst interessant miljø med skarp politisk kritikk. Ikke spennende eller skumle, men lettleste bøker om folk som manøvrer i vanskelige situasjoner. Skrevet for et vestlig publikum av en kineser i utlendighet, noe som kanskje gjør dem lettere å forstå.

Fler bra bøker kommer kanskje etterhvert.

Reklamer
Categories: bokanmeldelse | Stikkord: , | Legg igjen en kommentar

Innleggsnavigasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.