Jeg er gutt, jeg liker rosa. Ergo: Rosa er en guttefarge – om lego

Dette er et brev jeg har sendt til legokonsernet. Kanskje de tar opp noen av idéene?

Hei!
Jeg elsker lego, og synes det er svært synd at dere ikke klarer at lage lego som er like gøy for både gutter og jenter.

Det var en god ting å legge vekk endel spesialbrikker, det er lettere å lage sin egen design når det ikke er så mange sære brikker som bare passer i én sort bygning.
Det er også en god idé med vakrere farver. Også gutter liker godt vakre farger. Jeg kjente en gutt som mente at rosa er en guttefarge. Han var jo gutt og likte rosa godt, så da måtte det jo være en farge for gutter. Også de glitrende fargene er vel populære blant barn. Stakkars de guttene som bare kan bruke blå, grå og grønn!

Med kun små endringer kan dere også gjøre feministene glade.
Mange av byggesettene er svært fantasiløse og ser på barna som svært endimensjonale. Jeg ser at dere har undersøkt hvordan barn virkelig leker, men husk at de fleste mennesker er svært khedelige og tradisjonelle, og barna leker med det de har og det de er kjendt med.

Dere har mange gode serier der kan blive populære blant piger, men også serier som med små tillegg også kan få guttene til å leke litt mer variert. Jeg har ikke dobbeltsjekket alt jeg skriver om, så det er mulig dere allerede har noen av mine forslag.

For eksempel har dere en brannstasjon og et hus som brenner. Det burde være selvsagt at det fantes et barn og en bestemor som skal reddes fra det brennende huset, eller en katt der skal reddes fra et tre. En trampoline til å hoppe på er nok morsommere enn en stige. Hva med en liten ryggsekk hvor faren kan bære sitt barn når han skal ut og slåss/klatre/kjøre bil…

Hva med en morsom bil, med blomstermønster og gardiner og en ku som kan dra den og en propell på taket? Både gutter og jenter vil nok like det.

Deres serie med slott og borge er fantastisk som utgangspunkt for eventyr og slottshistorier:
Bare legg til noen prinsesser, en dronning, noen frosker som skal kysses, noen tiggerbarn, den onde heksa og hendes eplekurv, hennes edderkoppspin og svarte katt, hennes sopelime, gryte osv (endel av dette har dere alt), noen kvinnelige og mannlige spøkelser med raslende kjeder, en stor og kraftig kvinnelig kokke, en rad med gjess og deres gåsunger, en ildsprutende drage de kan ri på og dragens barn. I det hele taget bør dere alltid ha med noen barn, da barna liker godt å leke at foreldrene tar vare på barna og annet med barn.  Dere har jo allerede nogle hekse og lignende.
Slott og borger går ikke av moten, og det er ikke bare slåsskamper med soldater som det er gøy å leke med i borgene.
Min datter ønsket seg denne serien, men var ikke det minste interessert i alle de soldatene som fulgte med.

Eksempel på serie som trenger små endringer for at jenter også skal like det: Pirater fra de Karibiske øyer. nr 4193

Egypt er også en flott serie.
Legg så til noen kvinnelige arkeologer, noen tiggerbarn igjen, noen kvinnelige mumier, den mest populære egyptiske gudefigur (en flodhestgud til beskyttelse for gravide kvinner), de andre hovedgudene også de kvinnelige guder, som kan komme ned på jorden, Kleopatra og Nefertiti med deres troner, kister, slangen til Kleopatra, kurven hun gjemte seg i da hun kom inn til Cæsar, Cæsar må jo med og kanskje også barna deres, alle hennes smykker (de var ganske store så de kan sikkert lages til de vanlige små figurene), en skattekiste og gravrøvere, en balsamert katt, en kattegud, kamel og kamelkalv, en murvegg hvor der står noe på alle de ti språk Kleopatra kunne snakke (hireroglyfer, latin osv, f eks «jeg er Kleopatra som hersker i dette riket» eller noe mer sannsynlig at hun ville ønsket), deres tjenere og de romerske soldater som forsvant i ørkenen uten spor…
Denne kvinnen der i reklamen skyter en slange (7325) har nok kun appell for en svært liten gruppe jenter.

Dere har svært få figurer med mørk hud. I den egyptiske serie må dere ha med noen med mørk hud. Også gjerne i slottsserien, selv om det i virkeligheden ikke var noen i Europa i middelalderen med mørk hud.
Dere kan også lage en serie med dronningen av Saba som alle svarte i Amerika så vil kjøpe til sine barn.

Barn er interessert i naturvitenskap og dyrenes liv, og de er interessert i dyrebarn. Noen krokodillefedre passer barna sine inne i munnen for at de ikke skal bli spist av andre krokodiller eller store fisk. Så kan man både leke at krokodillen er stor og farlig og også leke at den er kjærlig og passer barna sine.
Det er mye morsomt i dyreverdenen, og mange dyr som ligner mennesket litt i det også fedrene passer sine barn. For eksempel kongepingvinhannene ruger ut egget, da moren er utslitt og må spise etter kraftanstrengelsen med at legge egget. Så samarbeider de om å fø på barnet. Flaggermus flyr rundt med barnet sitt på ryggen, sikkert også vampyrflaggermusene der bor i Sør-Amerika.

En serie der man kan sette sammen dyredeler og skape nye fantasidyr hadde vært flott, om enn kanskje vanskelig å lage. Husk at alle dyr må ha barn.

Og her er et nokså spekulativt innlegg om selvbilde og evolusjon: se-deg-i-speilet

Og et innlegg om hva som er jentete og hva som er guttete: Blått eller rosa? Når mamma blir en liten gutt

Lego for voksne: Amy Winehouse                    

  Og så helt på tampen, nå som jeg allerede har sendt brevet, kommer jeg på et forslag til: Selger dere legofigurer av skrik på Munchmuseet og av Mona Lisa i turistbutikker ved Louvre? Noen steder får dere vel lov?

Categories: Uncategorized | Stikkord: , , , , , , , | 1 kommentar

Innleggsnavigasjon

One thought on “Jeg er gutt, jeg liker rosa. Ergo: Rosa er en guttefarge – om lego

 1. Jeg fikk svar!

  Tak for dit brev og dine ideer til hvordan man kan gøre LEGO sættene sjovere for alle.

  LEGO klodserne tillader voksne og børn at være kreative og bruge deres fantasi og derfor er det vigtigt for os at høre hvad forbrugere synes om vores produkt. Et godt eksempel på at LEGO klodsen muliggør at folk kan være kreative er at 6 røde 2×8 klodser kan kombineres på 915.103.765 forskellige måder. Vi ved at mange gerne bygger af fri fantasi og i butikkerne har vi derfor bokse kun med forskellige LEGO klodser. I vores online butik kan man købe et mindre udvalg af vores 2,400 forskellige klodser. Vi arbejder hele tiden på at gøre vores produkt bedre og med lanceringen af LEGO Friends som er målrettet piger øger vi diversiteten i vores portefølje, og udvalget af klodser generelt.

  En stor del af vores portefølje er det vi kalder ‘play sets’ dvs at vi har skabt bygninger / handlinger omkring en vis historie (vores serie Castle (slot), Batman osv). Alle disse ‘play sets’ er skabt med input fra børn som er vores primære målgruppe. Vi kigger på deres måde at lege på og hvad de synes er sjovt. Der er desværre altid begrænsninger for hvad vi kan lægge i forpakningen pga pris. Givet at mange børn har flere LEGO klodser hjemme eller mulighed for at købe de klodser de mangler i vores online butik, på loppemarkeder mm, ser vi at der i teorien er mulighed for at bygge lige præcis det man gerne vil have.

  Kreativitet og fantasi er meget mere end det vi sælger, der starter først rigtigt derhjemme når det første LEGO sæt er bygget og man begynder at skabe sin egen historie / fantasi, som eksempelvis at en ridder og en politimand skal fange Batman, inden han ødelægger rumskibet.

  Ha en fortsat god dag
  Helene

  Helene Teichert
  PR Mgr Nordic Benelux
  Brand Marketing N/B

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.